Smanjiti zagađenje zraka

EBRD i Kanton Sarajevo: Početak uvođenja daljinskog grijanja

Hronika16.11.21, 20:00h

EBRD i Kanton Sarajevo: Početak uvođenja daljinskog grijanja
Ovim projektom će se smanjiti zagađenje zraka uzrokovano korištenjem lož ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo

 

Novi direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i ovlašteni predstavnik KJKP "Toplane", potpisali su danas mandatno pismo o dodjeli kreditnih i grant sredstava za početak realizacije projekta uvođenja sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo.

 

- Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grijanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje djeluju u okviru preduzeća „Toplane“. Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu - rekao je ministar Hadžiahmetović.

 

Po njegovim riječima, za ovu namjenu EBRD će obezbijediti 16 miliona eura kreditnih i četiri miliona KM grant sredstava. 

 

Direktor Colangeli ističe da početak rada na ovom projektu predstavlja pravu prekretnicu za Sarajevo. 

 

- Ovim projektom će se smanjiti zagađenje zraka uzrokovano korištenjem lož ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta - naglasio je Colangeli.

 

Direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl nada se brzoj implementaciji ovog projekta koji rješava probleme kvalitete zraka u Kantonu i diverzificira opskrbu Sarajeva grijanjem, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

- Uvijek nam je drago vidjeti da se Kanton oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina - poručila je Naessl.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!