Direktor 'Verlaba' objavio na društvenim mrežama

Badnjević otkrio koje javne ustanove nisu verifikovale opremu: Među njima domovi zdravlja, bolnica i klinički centar!

Front15.11.21, 14:11h

Badnjević otkrio koje javne ustanove nisu verifikovale opremu: Među njima domovi zdravlja, bolnica i klinički centar!
Tema je suviše tužna. Ugašen je nedužni mladi život. Uvijek smo ZA da upozoravamo i ukazujemo na bilo koga s ciljem da preveniramo potencijalni problem, odnosno dok se nije šteta napravila. U ovom slučaju je ona već pričinjena. Kasno je za bilo kakvu priču, napisao je Badnjević

 

 

Direktor Verifikacionog laboratorija 'Verlab' Almir Badnjević objavio je na Facebooku u ime svog tima saučešće roditeljima tragično preminule dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, te se osvrnuo na zdravstvene ustanove koje nisu verifikovale svoje aparate. Njegov post prenosimo u cjelosti:

 

- Nažalost mala princeza, Džena Gadžun, je preselila na bolje mjesto.


Molim dragog Boga da roditeljima podari snagu i sabur, a maloj princezi džennet.


Povodom ovog slučaja veliki broj medija nam se obratio za gostovanja na ovu temu. Do sada smo uvijek bili i više nego dostupni za sva gostovanja, međutim u Verlabu smo zauzeli stav da o ovoj temi nećemo javno govoriti iz par razloga:


1. Tema je suviše tužna. Ugašen je nedužni mladi život. Uvijek smo ZA da upozoravamo i ukazujemo na bilo koga s ciljem da preveniramo potencijalni problem, odnosno dok se nije šteta napravila. U ovom slučaju je ona već pričinjena. Kasno je za bilo kakvu priču. Molimo Boga da nas sve sačuva da se niko od roditelja ne nađe u izazovu u kojem su se našli roditelji od Džene. Stoga, iz poštovanja prema tim roditeljima stvarno ne želimo da razgovorima i spominjanjem imena ove djevojčice prisjedamo na muku ovim ljudima koji i tako preživljavaju strašne trenutke u svom životu.


2. Ukoliko odemo na jednu televiziju i damo izjavu/intervju, iz poštovanja prema svim medijima moramo izjave/intervju dati i svim ostalim. Naredni dani/sedmice ćemo prevesti samo na gostovanjima. Stoga, pozivamo sve medije koji žele bilo kakvu informaciju od nas, da se obrate pismeno, te da slobodno koriste sva naša pismena saopštenja i dopise.


3. Zdravstvene ustanove koje su u fokusu se uopće ne nalaze u našoj bazi verifikovanih ustanova. To znači da iste uopće nisu ni prijavile navedene medicinske uređaje, a samim tim da ih nisu ni zakonski verifikovali. Zakon je jasan. Ukoliko neko koristi neverifikovanu medicinsku opremu pruža tretman i dijagnostiku sa zakonski neispravnom opremom. S obzirom da uopće ne znamo o kakvim se aparatima radi, jer nas niko nikada nije ni pozvao da ih verifikujemo, nemamo sta reći o navedenim medicinskim aparatima.


Dodatno, zaprimili smo upit pojedinih Ministarstava zdravstva da im u ponedeljak 15.11.2021. godine dostavimo spisak svih ustanova koje su izvršile zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja. Na osnovu dostavljenog spiska isti će biti u prilici da taj spisak uporede sa spiskom registrovanih ustanova na njihovom Kantonu, te da sve one koje nisu na spisku verifikovanih ustanova sankcionišu u skladu sa Zakonom.


Od javnih ustanova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru nije nikada od stupanja na snagu podzakonskih akata i državnih Pravilnika izvršila zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja. S druge strane, Dom zdravlja Breza nije verifikovala medicinsku opremu od 2018. godine, Dom zdravlja Grude od 2019. godine, dok je bolnica Travnik izvršila djelomičnu verifikaciju medicinske opreme. Sve ostale javne ustanove sa područja FBIH uredno izvršavaju zakonsku verifkaciju medicinske opreme.


U zdravstvenim ustanovama Republike Srpske je također situacija bila dosta dobra do posljednjih političkih dešavanja na relaciji entitet – država. Nakon toga su zdravstvene ustanove na području RS zaprimile dopis Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, tačnije Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju RS pod nazivom: „Informacija o verifikaciji mjerila zakonske metrologije u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske“ u kojem se zdravstvenim ustanovama sa područja RS zabranjuje postupanje po državnim zakonima, te prijeti da sve zdravstvene ustanove sa područja RS koje postupe u skladu sa državnim Zakonom će biti prijavljene i sankcionisane od strane Vlade Republike Srpske!!! Na ovaj način, ne samo da se zabranjuje sprovođenje državnih zakona, nego se i pacijenti u zdravstvenim ustanovama RS izlažu dijagnostici i tretmanu sa nepoznatim i zakonski neispravnim medicinskim uređajima. Na ovaj način se direktno igra sa životima i zdravljem građana Bosne i Hercegovine. Ovo (zlo)djelo je prijavljeno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, SIPA-i, Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, uredu OHR-a, uredu Delegacije EU i uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. Pored toga, navedena Odluka je predana na Ustavni sud Bosne i Hercegovine.


Kao što je javnost, a posebno zdravstvene ustanove više puta do sada upoznate, stupanjem na snagu Službenog glasnika Bosne i Hercegovine br. 75/14 iz 2014. godine i njegovih podzakonskih akata, deset medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja su postali dio zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine. Medicinski uređaji sa funkcijom mjerenja koji se nalaze u zakonskom mjeriteljstvu BiH su: EKG uređaji, pacijent monitori, defibrilatori, respiratori, anesteziološke mašine, inkubatori za bebe, infuzomati, perfuzori, dijalizni aparati, terapeutski ultrazvuci i mjerila krvnog pritiska.     

 

Redovnim verificiranjem medicinskih uređaja, te uopšteno mjerila iz zakonskog mjeriteljstva, se podiže nivo tačnosti, preciznosti i pouzdanosti medicinskih uređaja, a samim tim i dijagnoza i tretmana prema pacijentima.


U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Službeni glasnik BiH broj 19/01), navedeno je da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje nije verifikovano se ne smije upotrebljavati (Član 21.) – jer se smatra neispravnim. U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila, što je u slučaju medicinskih uređaja naročito neetično, te može biti kobno po pacijente, također su propisane i Kaznene odredbe (novčana kazna za odgovorno lice, novčana kazna za lica koja upotrebljavaju mjerilo, privremeno oduzimanje mjerila ili čak i privremeno zatvaranje pravnog subjekta), što je definisano članovima 45. – 47. istog zakona.

 

S poštovanjem,
Verlab tim

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još