Turković obavijestila putem društvenih mreža

EU kreće u jačanje Oružanih snaga BiH: Bit ćemo prvi korisnici projekta koji ima za cilj sprečavanje sukoba i čuvanje mira

Front14.11.21, 19:01h

EU kreće u jačanje Oružanih snaga BiH: Bit ćemo prvi korisnici projekta koji ima za cilj sprečavanje sukoba i čuvanje mira
BiH je prva država korisnica ovih sredstava, a očekujemo da će biti donirano deset miliona eura za jačanje deminerskih kapaciteta OSBiH, navela je Turković

 

 

Evropska unija će pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Riječ je o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU "The European Peace Facility", saopćila je putem društvenih mreža ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

 

- Cilj instrumenta je povećavanje sposobnosti EU da spriječi konflikte, sačuva mir i ojača međunarodnu stabilnost i sigurnost, a ukupni budžet ovog instrumenta iznosi pet milijardi eura za 2021.-2027. BiH je prva država korisnica ovih sredstava, a očekujemo da će biti donirano deset miliona eura za jačanje deminerskih kapaciteta OSBiH - navodi Turković.

 

Očekuje da će i ministri vanjskih poslova EU donijeti i stavove o posljednjim dešavanjima u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu.

 

- Od suštinske je važnosti da ovu krizu pretvorimo u šansu da u najkraćem roku ispunimo preostale uvjete za kandidatski status. To bi vjerujem bio najbolji odgovor retrogradnim politikama- saopćila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još