U sarajevskom BKC-u

Večeras književno veče posvećeno Nedžadu Ibrišimoviću

Kultura27.11.21, 12:30h

Večeras književno veče posvećeno Nedžadu Ibrišimoviću
Na večerašnjoj književnoj večeri bit će prikazan i posljednji intervju velikog pisca koji je napravio novinar i publicista Dževdet Tuzlić. Osim njega, o ovome piscu govorit će Asmir Kujović i Jasmin Duraković

 

Otvorenjem izložbe skulptura i minijatura Nedžada Ibrišimovića i izvođenjem predstave „Kuća bez vrata“ započeli su 17. novembra "Dani Nedžada Ibrišimovića  u JU Bosanski kulturni centar KS. 

Na večerašnjoj književnoj večeri bit će prikazan i posljednji intervju velikog pisca koji je za BHRT napravio novinar i publicista Dževdet Tuzlić. Osim njega, o ovome piscu govorit će Asmir Kujović i Jasmin Duraković Ulaz je slobodan


Program je nekoliko događaja obilježio godišnjicu od smrti ovog velikana bh. književnosti i umjetnosti, 17. novembra, u 19,00 sati u Galeriji BKC-a izložbom koju čine Ibrišimovićevi crteži, skulpture, te njegove knjige u raznim izdanjima. 


U okviru programa je isti dana ,izvedena i predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala po motivima Ibrišimovićevih književnih djela. 


Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje ugledni bh režiser i pisac, Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi, čine: Damir Mahmutović, Faruk Uščuplić, Alisa Brkić, Damir Altumbabić i Samina Mujkanović

 

nedzad-ibrisimovic-bkc


U sklopu Dana Nedžada Ibrišimovića, 27. novembra biti će također održano i književno veče posvećeno djelu ovog značajnog bh pisca u okviru kojeg će biti održana projekcija posljednjeg intervjua sa Ibrišimovićem sa kojim je razgovarao Dževdet Tuzlić.


Radi se o programima koji su nedavno održani u JU BKC Tuzla i sa kojima će se ova Ustanova u novembru predstaviti publici u Sarajevu. 


Ova teatarska, likovna i književna gostovanja predstavljaju prvi zajednički projekt u sklopu Sporazuma o saradnji koji su nedavno potpisali direktori javnih ustanova BKC KS i BKC Tuzla. Na taj način će kompletan program "Dani Nedžada Ibrišimovića“ (predstava "Kuća bez vrata", izložba skulptura i književno veče posvećeno velikom bh. umjetniku), nakon Tuzle biti premijerno izveden i u Sarajevu. 


Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija, te samog dramatizatora i reditelja teksta, Gradimira Gojera.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još