Posljednji ispraćaj predsjednice Udruženja 'Žene Srebrenice'

U Srebrenici komemoracija i dženaza Hajri Ćatić: 'Njena najveća želja je bila pronaći kosti sina Nine...'

Hronika11.11.21, 14:55h

U Srebrenici komemoracija i dženaza Hajri Ćatić: 'Njena najveća želja je bila pronaći kosti sina Nine...'
Na komemoraciju hrabroj srebreničkoj majci bili su prisutni politički zvaničnici, majke Srebrenice i drugi građani

 

 

U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana komemoracija srebreničkoj majki Hajri Ćatić, koja je preminula 9. novembra, ne dočekavši da nakon 26 godina traganja, pronađe kosti sina Nine koji je ubijen u genocidu u Srebrenici.

 

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je da će Hajru Ćatić pamtiti kao majku koja se do samog kraja borila za istinu i pravdu i svakog jedanaestog u mjesecu podsjećala na genocid u Srebrenici.

 

- Prva je osnovala Udruženje 'Žene Srebrenice' i svakog jedanaestog u mjesecu podsjećala svijet i Evropu na ono što se desilo 1995. godine. Nije dala da se zaboravi genocid i bila je istrajna u borbi za istinom i pravdom. Njena najveća želja je bila pronaći kosti njenog sina Nine Ćatića. Međutim njena želja nije ispunjena - kazala je Subašić.

 

Na komemoraciju hrabroj srebreničkoj majci bili su prisutni politički zvaničnici, majke Srebrenice i drugi građani.

 

Nakon komemoracije, klanjana je dženaza namaz ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a zatim obavljen ukop na mezarju Komarčevo u Srebrenici.

 

Dženazu namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!