prisutna i policija

Pristalice Ratka Mladića i večeras kod murala: 'Omladina tvoja te poštuje, sud Gospodnji jedini je pravi'

Hronika10.11.21, 20:47h

Pristalice Ratka Mladića i večeras kod murala: 'Omladina tvoja te poštuje, sud Gospodnji jedini je pravi'
Još se ne zna ko su ovi mladići pored murala, demantuju da su pripadnici bilo koje organizacije, ali s obzirom na to da su pjevali navijačke pjesme Partizana možda se može zaključiti da su navijači tog kluba

 


I večeras se u centru Beograda na uglu ulica Njegoševa i Alekse Nenadovića okupilo oko 50 mladića sa kapuljačama i maskama kod murala ratnog zločinca Ratka Mladića.


Manja grupa ovih mladića danas ranije je čistila mural kojeg je jutros Đorđo Žujović, predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije zalio krečom.

 

Kako je reporterka iz Beograda Emina Kovačević kazala, mural je očišćen te je čak i popravljeno ono što je oštećeno i sada je vraćeno sve u prvobitno stanje.

 

“Skandirali su parole podrške Ratku Mladiću, čak su u jednom trenutku razvili i transparent na kojem je pisalo ‘omladina tvoja te poštuje, sud Gospodnji jedini je pravi’. To je ono što se u ovom trenutku dešava u Njegoševoj ulici. Još se ne zna ko su ovi mladići pored murala, demantuju da su pripadnici bilo koje organizacije, ali s obzirom na to da su pjevali navijačke pjesme Partizana možda se može zaključiti da su navijači tog kluba. Policija u civilu je ovdje prisutna, posmatra šta se dešava, a u blizini je parkirana policijska marica u njima je policija u uniformama”, kazala je reporterka N1.


Aktivisti koji su jučer bili ovdje i planirali da prekreče mural tokom dana nisu dolazili, a kako su najavili, novi skup planiraju za subotu.

 

Podsjetimo, jučer su na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu održani protesti aktivista koji su poručili da mural Ratku Mladiću koji se nalazi na tom mjestu “treba pasti”.

 

U njih se umiješala i grupa desničara, momaka u crnom koji su uzvikivali parole podrške Ratku Mladiću i uz jake policijske snage sprečavali sve prisutne da priđu muralu.

 

To je uzrokovalo dodatne tenzije, a tokom dana su bile uhapšene i Aida Ćorović i Jelena Jaćimović jer su jajima gađale mural. One su puštene na slobodu, a grupa aktivista je najavila nastavak protesta sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni i mural Ratku Mladiću bude skinut.

 

Đorđo Žujović koji je jutros prekrečio mural poručio je da će to ponovo uraditi i ako ga očiste.

 

(N1, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još