Njemački list 'Die Zeit' upozorava

Dodik je nacionalist koji negira genocid i želi srušiti BiH! Naviknuli smo da krize na Balkanu ne shvatamo ozbiljno, ali ovaj put...

Front10.11.21, 10:34h

Dodik je nacionalist koji negira genocid i želi srušiti BiH! Naviknuli smo da krize na Balkanu ne shvatamo ozbiljno, ali ovaj put...
Naviknuli smo da krize u jugoistočnoj Evropi ne shvaćamo ozbiljno i odbacujemo ih kao nacionalistički folklor. Ali ovaj put bi to zaista mogla biti prijelomna tačka u BiH, piše Die Zeit

 

 

Njemački sedmičnik Die Zeit objavio je komentar koji potpisuje njihov novinar Michael Thumann u kojem se ističe da Milorad Dodik destabilizira Bosnu i Hercegovinu i prijeti ratom, prenosi Index.hr.

 

"Naviknuli smo da krize u jugoistočnoj Europi koje se redovito ponavljaju ne shvaćamo previše ozbiljno i odbacujemo ih kao nacionalistički folklor. Ali ovaj put bi to zaista mogla biti prijelomna tačka u Bosni i Hercegovini", navodi se na početku tekstu u Die Zeitu, u kojem se konstatira da je "Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine u opasnosti od kolapsa". 

 

Glavne uloge u ovoj drami igraju srpski nacionalist, ruska vlada - i bivši njemački ministar, navodi Die Zeit.

 

"Dodik godinama napada zajedničke institucije Bosne i Hercegovine"

 

"Glavni uzrok krize je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH", konstatira novinar Die Zeita, koji se prisjeća da je Dodik 1996. osnovao socijaldemokratsku stranku koja je bila opozicija Radovanu Karadžiću.

 

"Dodik je tada bio prava nada. Danas je nacionalist koji negira ono što je ranije govorio, na primjer da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid. Dodik je napravio karijeru kao 'novi nacionalist'. I kao takav sada grabi svu moguću moć", piše Die Zeit.

 

Njemački list smatra da Dodik "godinama napada zajedničke institucije Bosne i Hercegovine" i "prijeti odcjepljenjem Republike Srpske". Također želi da se ukine Ured visokog predstavnika. 

 

Uloga novog visokog predsjednika Christiana Schmidta


"Visoki predstavnik je od 1. kolovoza Christian Schmidt, nekadašnji njemački ministar poljoprivrede do 2017., ali i dugogodišnji CSU-ov sigurnosni političar. Schmidt ima moćnu poziciju u Bosni. Ako se stvari između Hrvata, Srba i Bošnjaka opet potpuno zakompliciraju, može sam donositi zakone, a po potrebi i smjenjivati ​​političare. Dodiku se to ne sviđa. Zato baca sulude usporedbe s Hitlerom. Zato bi Schmidt trebao otići", ističe Die Zeit.

 

Njemački list naglašava da Dodiku u tome pomaže Rusija.

 

"Rusija je bila jedina zemlja koja je glasala protiv novog visokog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira. Christian Schmidt je ipak izabran. U Vijeću sigurnosti UN-a ruski ministar vanjskih poslova tada je pokušao raspustiti Schmidtov ured u suradnji s Kinom. Neuspješno. Prošlog tjedna Rusija je spriječila Schmidta da podnese svoje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a", podsjeća Die Zeit.

 

Podrška Rusije Dodiku


Njemački list smatra da se ruska državna politika vodi stavom koji je iznio ruski stručnjak za Balkan Oleg Bondarenko na svom blogu: "Ujedinjenje srpskih zemalja pod kišobranom jedne države je neizbježno i samo je pitanje vremena."

 

"To je san srpskih nacionalista za koji su ratovali od 1992. do 1995. godine, pa sve do genocida u Srebrenici. Upravo protiv tog koncepta potpisan je Daytonski mirovni sporazum 1995. godine", navodi Die Zeit.

 

"Oštar istočni vjetar puše u lice Christiana Schmidta. Bivši njemački ministar poljoprivrede odjednom je postao spor između velikih sila. Riječ je o mnogo više od njegove pozicije: o miru ili mogućem novom ratu u Bosni i Hercegovini", zaključuje Die Zeit svoj komentar o previranjima u BiH.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!