Visoki predstavnik u BiH

Christian Schmidt danas u Banjaluci: Evo s kim će se susresti

Front10.11.21, 09:23h

Christian Schmidt danas u Banjaluci: Evo s kim će se susresti
Prema Ustavu BiH entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu

 

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas će boraviti u Banjaluci. Schmidt će posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Uprave.

 

RSE ne navodi šta je tema sastanka. Nema ni najave da će se Schmidt susresti sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj. 

 

Uprava za indirektno oporezivanje BIH jedna je od tri institucije Bosne i Hercegovine čiju nadležnost želi da ukine Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

 

Dodik je više puta najavljivao da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.


Prema Ustavu BiH entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

 

Iz ureda Christiana Schmidta za Radio Slobodna Evropa su podsjetili krajem septembra da, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, “entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH”.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još