rad švedskih istraživača

Objavljena velika studija o efektivnom trajanju pojedinih vakcina protiv Covida, evo šta kaže

Hronika08.11.21, 20:44h

Objavljena velika studija o efektivnom trajanju pojedinih vakcina protiv Covida, evo šta kaže
Podaci su skupljani od 12. januara do 4. oktobra 2021. godine

 

Britanski naučni časopis The Lancet objavio je najnoviju studiju švedskih istraživača s univerziteta Umea o učinkovitosti vakcina protiv Covida kroz protok vremena. Studija još nije prošla kroz recenzije struke, javlja Sky News.

 

U studiji pod nazivom "Učinkovitost vakcina protiv Covida u riziku od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti u periodu od devet mjeseci: Švedska studija ukupne populacije" analizirano je kako učinkovitost vakcina slabi kroz protok vremena.

 

Studija je provedena na čak 842.974 para vakcinisanih i nevakcinisanih osoba (ukupno više od 1.6 miliona ljudi), uključujući pojedince vakcinisane s dvije doze AstraZeneca nCoV-19 vakcine, mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Pfizer) i nevakcinisanih osoba.

 

Podaci su skupljani od 12. januara do 4. oktobra 2021. godine.

 

Učinkovitost Pfizer vakcine protiv infekcije progresivno je opadala s 92 posto između 15 i 30 dana nakon vakcinacije na 47 posto između 121 i 180 dana nakon vakcinacije , a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na nevakcinisane osobe.

 

Učinkovitost je slabila nešto sporije za Modernu i procijenjena je na 59 posto od 181. dana nakon vakcinacije pa nadalje. 

 

Nasuprot tome, učinkovitost AstraZenece općenito je bila niža i brže je slabila, a od 121. dana nakon vakcinacije nije se mogla detektirati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na nevakcinisane osobe.   

 

Općenito, učinkovitost svih vakcina protiv zaraze bila je niža i brže je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima.

 

Švedski naučnici tvrde da zaštita od teških ishoda bolesti pada s 89 posto u periodu između 15 i 30 dana nakon vakcinacije na 42 posto 181. dan nakon vakcinacije pa nadalje. Ovi podaci, kako oni zaključuju, daju dodatne argumente u prilog davanju treće doze kao pojačivača zaštite protiv infekcije Covida.

 

Učinkovitost vakcina protiv simptomatske infekcije Covida progresivno pada tokom vremena u svim podskupinama, ali različitom brzinom ovisno o vrsti vakcine. Ona također brže slabi u slučaju muškaraca i starijih i nemoćnih osoba.

 

Učinkovitost protiv teških oblika bolesti ostaje visoka kroz devet mjeseci od primanja vakcine iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetima, navodi se u studiji. 

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!