Obratio se novinarima

Džaferović nakon sastanka s Escobarom: Mir i stabilnost će biti sačuvani

Front08.11.21, 11:56h

Džaferović nakon sastanka s Escobarom: Mir i stabilnost će biti sačuvani
Džaferović je istakao da je na sastanku poručio da je blokada apsolutno neprihvatljiva, da se institucije odmah moraju deblokirati te da nema nikakvog umanjenja postignutih nivoa reformi

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović tvrdi da BiH mora nastaviti put ka Evropskoj uniji, kao i ispunjavanje obaveza iz Mišljenja Evropske komisije i usvojenog Programa reformi.

 

To je istakao nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena, Gabrijelom Escobarom koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

 

Džaferović je kazao da je na sastanku istaknuta potreba ekonomske saradnje na području zapadnog Balkana.

 

- Potrebno je da države zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog ekonomskog tržišta, Berlinskog procesa i pod okriljem EU - naglasio je Džaferović.

 

Kazao je da je na sastanku podsjetio da je BiH 10. novembra 2020. godine potpisala niz dokumenata u Sofiji kada je u pitanju regionalna saradnja.

 

- Moraju se raščistiti neke stvari kada su u pitanju inicijative Beograda, Tirane i Skoplja u vezi Otvorenog Balkana. Moj stav je da BiH mora da ide putem regionalne saradnje i da treba pristupiti implementaciji dokumenata iz Sofije – kazao je.

 

Džaferović je istakao da je na sastanku poručio da je blokada apsolutno neprihvatljiva, da se institucije odmah moraju deblokirati te da nema nikakvog umanjenja postignutih nivoa reformi.

 

- Treba da ispunjavamo 14 prioriteta, a u okviru toga i pitanje izmjene Izbornog zakona BiH te implementacije odluka Ustavnog suda kada je u pitanju državna imovina – istakao je.

 

Smatramo važnim da se sagledaju odnosi BiH i susjeda u cilju rješavanja otvorenih pitanja.

 

- To je ugovor o granici, mislim da je potrebno odmah da se sa Srbijom i Hrvatskom finaliziraju procesi zaključenja ugovora o državnoj granici onako kako su granice bile na dan međunarodnog priznanja BiH - istakao je.

 

Naglasio je da unilateralnog umanjenja reformi, tumačenja ili destruiranja reformi neće biti, što je potvrđeno i na sastanku dodajući da su sve reforme urađene u posljednjih 26 godina urađene u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Nije posebno želio komentirati susrete koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao tokom vikenda s premijerima Mađarske i Slovenije Viktorom Orbanom i Janezom Janšom ističući da bi to bila stvar nagađanja te da je za njega najvažnije da će mir i stabilnost u BiH biti sačuvani.

 

Kazao je da s Escobarom nije razgovarao o uvođenju bilo kakvih sankcija, ali da je istovremeno iznio i svoj stav o tome, naglasivši da niko ko poduzima akcije unutar BiH, koje su zabrinule sve i u BiH i u svijetu, kakve poduzima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne može proći bez sankcija.

 

Escobar se danas na odvojenim sastancima susreo s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

 

Tokom posjete Escobar će posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još