Niko se ne javlja na telefon, objekat ne nadgleda čak ni portir

Dobili preko 300.000 KM poticaja, pa zatvorili hotel: Zašto je kultni 'Bristol' već 15 mjeseci zatvoren?

Biznis Klub06.11.21, 20:10h

Dobili preko 300.000 KM poticaja, pa zatvorili hotel: Zašto je kultni 'Bristol' već 15 mjeseci zatvoren?
Grand hotelu Bristol na osnovu uredbe o interventnim mjerama za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru zbog pandemije koronavirusa Ministarstvo je dodijelilo pomoć u iznosu od 317.990 maraka 2020. godine, rekla je ministrica Đapo

 

 

 

Hotel Novotel Bristol u Sarajevu 8. jula 2020. godine je zatvoren, uz obrazloženje menadžmenta da je zatvaranje privremeno zbog teške ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

 

Privremeno zatvaranje hotela još nije okončano, a ne zna se ni kada će ponovo otvoriti vrata gostima. Novotel Bristol čak nema ni portira da nadgleda hotel, a niko se i ne javlja na jedini fiksni broj telefona.

 

Hotel Novotel Bristol zaključao je vrata za goste nakon što je od Ministarstva okoliša i turizma dobio nekoliko stotina hiljada maraka poticaja, kazao je za Faktor Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

 

- Hotel Novotel Bristol dobili su poticaj više od 300 hiljada maraka i ova pomoć je bila namijenjena da se sačuvaju radna mjesta i likvidnost firme. Međutim, ovaj hotel se zatvara i nekoliko radnika je prebačeno u Swiss hotel u Sarajevu. Naše Udruženje se i tada žalilo Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i pitali smo zbog čega su dobili veliki poticaj i onda zatvorili hotel i nikada nismo dobili odgovor – pojašnjava Hadžić.

 

I novinari Faktora su se obratili sa pitanjima ministrici Editi Đapo i pitali je koliko je tačno dodijeljeno sredstava za poticaje hotelu Novotel Bristol i dobili odgovor.

 

- Grand hotelu Bristol na osnovu uredbe o interventnim mjerama za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru zbog pandemije koronavirusa Ministarstvo je dodijelilo pomoć u iznosu od 317.990 maraka 2020. godine. Ova sredstva morala su se potrošiti za isplatu minimalnih bruto plaća radnicima od 1. jula do 31. decembra 2020. godine. Hotel Bristol opravdao je utrošak sredstava koje je dobio, a to je potvđeno od certificiranog računovođe – kazala je ministrica Đapo.

 

Novinari su pokušali provjeriti da li su zaposleni u hotelu Novotel Bristol dobili plaće i da li još rade za ovu firmu, ali to je nemoguće jer u ovom hotelu niko se ne javlja na telefon.

 

Hotel Bristol bio je jedan od najpoznatijih i najluksuznijih sarajevskih hotela sve do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je skoro razrušen, a u privatizaciji ga je kupio investitor iz Saudijske Arabije Al Shiddy Group i u njegovu višegodišnju rekonstrukciju uložio više od 40 miliona maraka.

 

Posebna zanimljivost u vezi s hotelom Bristol je da je njegovo prvo otvaranje bilo na Dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila 1945. godine, zatvoren je također 6. aprila 1992. godine i ponovo je otvoren 6. aprila 2011. godine.

 

Nakon svečanog otvaranja 2011. godine hotel Bristol je imao velikih problema u poslovanju. Radnicima je kasnila plaća, a u hotel je dolazilo sve manje gostiju. Poslovna agonija trajala je šest godina i hotel Bristol 2017. godine priključio se porodici AccorHotels i promijenio naziv u Novotel Sarajevo Bristol te je tako i zvanično otvorio vrata pod novim brandom, nakon što je Al Shiddy Group, vlasnik Bristola, u maju 2017. godine sa poljskim Orbis Groupom, strateškim partnerom AccorHotels u istočnoj Evropi, potpisao franšizni ugovor za hotel Novotel.

 

- Al Shiddi grupacija je počašćena da je uz mnogo napora u prethodnom periodu uspjela obnoviti jedan od simbola grada Sarajeva, što hotel Bristol uistinu jeste i iz tog razloga je ime Bristol zadržano i nakon pripajanja lancu Novotel hotela. Ovom saradnjom želimo uvećati njegovu vrijednost i nadamo se da ćemo time privući nove turiste, podstaći lojalne goste da nam se iznova vraćaju i poboljšati naše usluge u svim segmentima - kazao je Al Shiddi, na svečanosti pripajanja hotela Bristol grupaciji hotela Novotel.

 

Hotel Novotel Sarajevo Bristol nudi 186 soba, sedam soba za sastanke, restoran i fitness, te wellness centar s unutrašnjim bazenom.

 

AccorHotels je vodeća svjetska grupacija za putovanja i obuhvata veliki broj međunarodno priznatih brandova, odnosno više od 4.200 hotela u 95 zemalja širom svijeta.

 

Orbis Hotel Group je najveća mreža hotela u Poljskoj i istočnoj Evropi. Orbis obuhvaća 117 hotela i jedini je dobavljač svih marki AccorHotels u 16 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još