FOTO/ Predsjednik Srbije na globalnom samitu o klimi

Vučić održao 'zapažen' govor praznim foteljama u Glasgowu

Front03.11.21, 18:27h

Vučić održao 'zapažen' govor praznim foteljama u Glasgowu
Kako pokazuje snimak objavljen na sajtu RTS, ovaj govor nije izazvao veliko interesovanje, a ubrzo su se fotografije praznih fotelja proširile društvenim mrežama

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je veoma zapažen govor u Glasgowu na globalnom samitu o klimi, prenijela je većina medija u Srbiji. Ono što je pokazao sam kraj snimka, koji je prenosio RTS, jeste da je u sali tokom Vučićevog govora bilo tek nekoliko ljudi. Fotelje su uglavnom bile prazne, javlja Nova.rs.

 

U Glasgowu, na globalnom samitu o klimi, oko 120 svjetskih lidera razmatralo je kako da se smanji emisija štetnih gasova do 2030. godine, kako bi se globalno zagrijavanje održalo na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

 

Jedan od govornika bio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

 

„Napisali su sjajan govor za mene, ali imam nekoliko pitanja na koje velike sile još nisu odgovorile“, rekao je Vučić. „Kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti?“

 

„Čuli smo priče o trilionima dolara koji će biti na raspolaganju, ali kolika će biti kamatna stopa, kako ćemo pristupiti tim fondovima“, upitao je Vučić.

 

„Kako ćemo pristupiti nuklearnim elektranama, smanjivati ili povećavati? Kako ćemo graditi obnovljive izvore energije ako jačaju populistički pokreti protiv vjetroparkova? Kako ćemo tretirati cijene prirodnog gasa, koji je u rukama velikih sila“, istakao je Vučić.

 

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori o tome kako će se rješavati pitanje kobalta, nikla i drugih ostataka od proizvodnje električnih automobila.

 

„Znamo šta su ciljevi, ali za neke je to velika bajka i moramo da budemo iskreni jedni prema drugima. Ako izgubimo ovu bitku, neće ostati ništa za našu djecu“, zaključio je Vučić.

 

Međutim, kako pokazuje snimak objavljen na sajtu RTS, ovaj govor nije izazvao veliko interesovanje, a ubrzo su se fotografije praznih fotelja proširile društvenim mrežama.

 

vucic

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još