Slučaj 'Dženan Memić'

Završeno vještačenje oduzete opreme: Šta je SIPA pronašla u mobitelu Muamera Budnje

Hronika02.11.21, 14:27h

Završeno vještačenje oduzete opreme: Šta je SIPA pronašla u mobitelu Muamera Budnje
Obavljeno je i vještačenje mobitela od Muamera Budnje, s tačno izdvojenim brojevima telefona i kontaktima

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavit će u narednim danima Tužilaštvu BiH izvještačeni videonadzor s hotela „Crystal“ na Ilidži, koji je prije mjesec, prema nalogu ove pravosudne institucije, ponovo izuzeo MUP Kantona Sarajevo.

 

Obavljen je pretres stanova Muamera Budnje, sina biznismena Alije Budnje, i Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka.

 

Obavljen je i pretres hotela “Crystal” na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle, u vrijeme kada je, kako sumnja porodica Memić, Dženan ubijen. Radi se o snimcima sa svih 16 kamera.

 

No, Tužilaštvo BiH je prije mjesec naredilo novi pretres i izuzimanje videonadzora, koji je proslijeđen SIPA-i na vještačenje, s tačno traženim datumima. Sav ovaj materijal uskoro će biti dostavljen Tužilaštvu.

 

Obavljeno je i vještačenje mobitela od Muamera Budnje, s tačno izdvojenim brojevima telefona i kontaktima. Ali, kako je mijenjao uređaje, sada se svi pozivi pomno upoređuju s listama poziva od kobne noći.

 

Iz njegovog stana u „Bosmalu“ izuzeti su i kompjuteri, CD-ovi, nekoliko USB-ova te brojna dokumentacija. Isto važi i za Kovačevića. U samoj naredbi za pretres sutkinje Tatjane Kosović, kao sutkinje za prethodni postupak u krivičnom predmetu “Memić”, stoji da su pretresi obavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

 

Međutim, pitanje je šta su pripadnici SIPA-e uspjeli uraditi s videonadzorom s hotela „Crystal“ na Ilidži, koji je ranije, također, vještačen. Za brisanje snimaka optužen je recepcionar Muamer Ožegović. Sumnja se da je on, zajedno s pripadnicima MUP-a KS, prema nečijem nagovoru, brisao snimke od kobne noći.

 

Ko je naredio

 

Za sada je i dalje enigma zašto su snimci izbrisani i vide li se na njima Dženanove ubice. Ožegović je negirao da mu je bilo ko naredio brisanje snimaka, ali je pitanje ko je od pripadnika MUP-a KS umiješan u ove nezakonite radnje.

 

Počelo suđenje

 

U ovom predmetu optuženi su Alisa Mutap-Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcionar u hotelu “Crystal” u vrijeme kada su snimci nestali, te policajci Josip Barić i Hasan Dupovac.

 

Oni su dva mjeseca negirali krivicu u Sudu BiH, a 7. oktobra počelo im je suđenje. Prvi je svjedočio Muriz Memić, otac Dženana Memića.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još