Budućnost stiže

Kina najavila masovnu proizvodnju letećih automobila do 2024.

Auto & Dom28.10.21, 11:00h

Kina najavila masovnu proizvodnju letećih automobila do 2024.
Na Xpengovoj stranici se navodi da X2 može voziti dvije osobe, ima rotore koji se mogu sklopiti kada je vozilo u režimu cestovnog saobraćaja i proširiti kada leti, kao i da je maksimalna vremenska dužina leta do 35 minuta

 

Kineski proizvodač električnih vozila Xpeng planira masovnu proizvodnju letećih automobila do 2024. godine čija cijena, kako se najavljuje, neće biti viša od 157.000 dolara, javlja Tanjug a prenose mediji.

 

Ta kineska startup kompanija predstavila je prototip vozila X2 koji razvija HT Aero, podružnica firme specijalizirana za leteće automobile.

 

U izvještaju portala TechCrunch se navodi da je kompanija Xpeng samo u toku prošle sedmice obezbjedila najmanje 500 miliona dolara od investitora za ovaj proizvodni projekt.

 

Letećim automobilom se na malim visinama upravlja volanom za vožnju po cestama i jednom polugom za režime letenja.

 

Na Xpengovoj stranici se navodi da X2 može voziti dvije osobe, ima rotore koji se mogu sklopiti kada je vozilo u režimu cestovnog saobraćaja i proširiti kada leti, kao i da je maksimalna vremenska dužina leta do 35 minuta.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!