Predsjednik HDZ-a bio gost Dnevnika HTV-a

Čović o uklanjanju etničkog prefiksa: To bi se dalo riješiti kroz dva entiteta u FBiH

Front28.10.21, 07:54h

Čović o uklanjanju etničkog prefiksa: To bi se dalo riješiti kroz dva entiteta u FBiH
Na pitanje je li nekakav dogovor blizu po pitanju ustavne reforme ili je daleko, te idu li barem razgovori u pravom smjeru, Čović je rekao da idu u smjeru rješenja problema

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović bio je gost centralnog Dnevnika HTV-a, a govorio je, između ostalog, o svom sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izbornoj reformi, odnosima među političkim akterima u našoj zemlji.

 

- Bio sam u Beogradu na radnom ručku koji smo dogovorili prije mjesec dana u Sloveniji na sastancima EPP-a da malo sadržajnije razgovaramo. Na sličan način predsjednik RH pozvao je gospodina Dodika, kao što je gospodin Palmer bio kod predsjednika Vlade RH, gospodina Plenkovića. Razgovori su išli otprilike kako neko od rješenja i stabilizirati situaciju u BiH koja je najizraženija kriza od Daytonskog sporazuma do danas. Čini mi se da razgovori nemaju alternativu i da ćemo morati još intenzivnije razgovarati - rekao je Čović za HTV.

 

Ono što ja znam, dodao je, s predsjednikom Vučićem će ubrzo razgovarati Izetbegović, znam da je razgovarao i s gospodinom Milanovićem. Nema alternative za te razgovore, trebaju biti još dinamičniji i da pokušamo stvoriti ambijent da profunkcionira vlast i da riješimo ključne reformske probleme.

 

Na konstataciju da Milorada Dodika mnogi vide kao destabilizirajući faktor u BiH, Čović je odgovorio da ne dijeli to mišljenje.

 

- Kad bi to bilo tako, onda bi to bilo vrlo jednostavno riješiti. Mnogo je više problema, izvorišta nesporazuma u BiH koji traju. S jedne strane imate naglašeni separatizam, a s druge strane unitarizam. Oni se međusobno dopunjavaju i to je pravo izvorište krize u BiH. Mi moramo sagledati malo detaljnije odnose u BiH, a kad je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izričaj, može se nekome svidjeti ili ne svidjeti, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH - rekao je Čović.

 

Na pitanje je li nekakav dogovor blizu po pitanju ustavne reforme ili je daleko, te idu li barem razgovori u pravom smjeru, Čović je rekao da idu u smjeru rješenja problema.

 

- Postoji predanost američke i evropske administracije da to riješimo u neizbornoj godini. Dakle, imamo dva mjeseca ispred sebe. Kad je u pitanju sporazum iz Mostara iz prošle godine kad smo dogovorili izbore za Mostar, drugi dio sporazuma se odnosio na Izborni zakon, i također smo definirali da ćemo do kraja ove godine riješiti to pitanje. Danas smo, po analizi mnogih analitičara, daleko od takvog dogovora, međutim, prerano je davati pesimističke izjave. Sutra ćemo imati intenzivne razgovore s predstavnicima američke i europske administracije , a vjerojatno i u petak. Toplo se nadam da ćemo sagledati potrebu da riješimo ona ključna pitanja koja smo definirali, i sud i Strasbourgu kao i Ustavni sud BiH - istakao je predsjednik HDZ-a BiH.

 

Na pitanje kako gleda na uklanjanje etničkih prefiksa kod izbora članova Predsjedništva BiH, o čemu je jučer govorio izaslanik SAD-a Palmer, Čović je rekao:

 

"Nisam siguran što netko podrazumijeva pod etničkim prefiksom, predznakom ili dodatkom. U našem jeziku jasno je što je prefiks, to je dodatak, a to nije nacionalna odrednica iz Ustava. Hrvat, Bošnjak. Srbin ili hrvatski, bošnjački, srpski, kao pridjevi koji su na nekih 30-ak mjesta spominju u aneksu 4. , odnosno Ustavu BiH. Kada sam već nekoliko puta razgovarao s gospodinom Palmerom stavio sam mu jasno do znanja da moramo raščistiti što je prefiks, a što je nacionalna odrednica. Njegova reakcija je bila da će on učiniti sve da konstitutivni narodi ostanu, da funkcioniraju kroz i Predsjedništvo i kroz Domove naroda, ali s druge strane da on mora ostaviti nekakav put već u tom prvom koraku oko tih prefiksa".

 

Evidentno on pod prefiksom podrazumijeva, odnosno ta administracija, brisanje nacionalne odrednice u Ustavu BiH, nastavlja Čović, što je u nekom elementu i moguće napraviti, ali tada trebamo znati da je to "novi Dayton" i da treba napraviti potpuno novu preinaku BiH.

 

- To bi se dalo riješiti kroz dva entiteta ili dvije federalne jedinice u Federaciji pa imate tri naroda, tri federalne jedinice kao tri izborne jedinice i dobili ste racionalnost u organiziranju vlasti u BiH, recimo u Federaciji s 11 vlada i parlamenta došli bi samo na dvije. Time bi riješili to pitanje, tog odnosa etničkog i građanskog u BiH. Mislim da će suština razgovora sutra s predstavnicima američke i evropske administracije biti na tome. Kako napraviti iskorak, jer nam je vrlo malo vremena ostalo da napravimo izmjene jer popuna izbornog zakona tamo gdje je Ustavni sud kazao da imamo dvojbu teško ćemo organizirati izbore iduće godine - objasnio je Čović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još