USVOJEN ETIČKI KODEKS

Konačno: Nema više 'para za nerad'... Nedolasci na sjednice Parlamenta FBiH od sada će se novčano kažnjavati!

Front27.10.21, 22:08h

Konačno: Nema više 'para za nerad'... Nedolasci na sjednice Parlamenta FBiH od sada će se novčano kažnjavati!
Paušal iznosi 660 KM, pa će time biti napravljene korisne uštede ili ćemo uozbiljiti rad Parlamenta - pojasnio je zastupnik Adis Arapović

 

 

 


Federalni zastupnik Adis Arapović uspio je u namjeri da se konačno Etičkim kodeksom ubuduće kažnjava odsustvo parlamentaraca s radnog mjesta.


Koliko je to opravdano upravo je pokazala i današnja sjednica, a tim povodom Arapović je na svom Facebook profilu objavio:  


. Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, na prvom glasanju bilo je pristuno tek 80, od 98 zastupnika (!). Samo nekoliko njih je najavilo odsustvo. Približno 20 posto ih se nije pojavilo na sjednici. Na kasnijim glasanjima ni na jednoj tačci nije bilo više od 70ak prisutnih. Neki zakoni i odluke, važni za građane, privredu i državu, jedva su prošli ili su čak oboreni, zbog manjka ruku u sali za glasanje.


Kako sam još 19. jula najavio, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH konačno je usvojen Nacrt novog Etičkog kodeksa, s nekoliko mojih prijedloga. Između ostalog, svako neopravdano odsustvo sa sjednice Parlamenta, kao i svako napuštanje sjednice prije završetka, biće kažnjavano oduzimanjem paušala parlamentarcima za taj mjesec, dok će uzastopno odsustvo sa tri sjednice značiti oduzimanje paušala za narednih šest mjeseci. Paušal iznosi 660 KM, pa će time biti napravljene korisne uštede ili ćemo uozbiljiti rad Parlamenta.


Odsustvo sa sjednice ili češći boravak u resotoranu nego u sali, slika je odnosa nekolicine pojedinaca prema povjerenju koje im je na izborima dato. Biti član parlamenta u svakoj državi, najveća je čast, privilegija, odgovornost i obaveza, pa je onda red tu privilegiju marljivim radom i čestito opravdati.  U danima unutrašnjih i vanjskih udara na državu, tada posebno, svako na javnoj funkciji mora pokazati potpunu odgovornost - napisao je Arapović.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još