Eksplozivan odgovor Nermina Nikšića SDA-u i DF-u

Važnija vam je medijska promocija patriotizma, nego stvarna odbrana BiH - to vam nećemo dozvoliti!

Front27.10.21, 21:32h

Važnija vam je medijska promocija patriotizma, nego stvarna odbrana BiH - to vam nećemo dozvoliti!
Boriti se za Bosnu i Hercegovinu DA, jednostranačka zloupotreba te borbe NE! One kojima je medijska promocija patriotizma važnija od stvarnog činjenja u interesu domovine pozivam da se presaberu i konačno shvate da ovo nije izbor za mis popularnosti nego ozbiljna društvena kriza koja zahtjeva ozbiljan, sistematičan državnički odgovor - poručio je Nikšić

 

 

 


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, poslao je danas prijedlog zajedničke izjave liderima probosanskih parlamentarnih stranaka o principima izborne reforme u BiH u kojem se, između ostalog, navodi da najave Matthewa Palmera, specijalnog izalasnika SAD-a za izbornu reformu u BiH “da se treba fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”, nagovješatava namjeru da se u sudbonosno važnim pregovorima o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH izađe u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u.


Navodi se i da je postignuta načelna saglasnost SDA, SDP-a i DF-a, te da se čekaju ostale stranke među kojima su i SBB, NES, PDA.


Međutim, predsjendik SDP-a Nermin Nikšić tvrdi da to nije baš tako, te u svom odgovoru navodi sljedeće:


- SDP je bio i ostao snaga koja se bori za državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda. Mi u SDP-u ostajemo opredjeljeni očuvanju mira, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Još jednom naglašavamo da razgovor nema alternative. Zato je nesumnjivo kako se problemi trebaju i mogu rješavati u okviru ustavnih i zakonskih ovlaštenja isključivo u institucijama Bosne i Hercegovine, Parlamentu, Predsjedništvu i Vijeću ministara. Upravo zbog toga je SDP BiH inicirao državnički, sistemski odgovor na rušilačku politiku Dodika i njegovih saradnika iznutra i s obje strane granice.


Iskreno i otvoreno smo ponudili saradnju u trenutku za koji cijenimo da je sudbonosan za Bosnu i Hercegovinu. Umjesto sinhronizacije djelovanja i saradnje sa opozicionim strankama, dobili smo jednostranu najavu odlaska Vučiću na noge i legitimiranja teze o Bosni i Hercegovini kao plemenskom savezu, a ne suverenoj državi. Naravno da su svi oni kojima je Bosna i Hercegovina na srcu sa zebnjom saslušali izjavu gdina Palmera o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pa negdje usput i ostalim, u kojoj je jedini problem izbor članova Predsjedništva.


Nakon te izjave zajednički odgovor svih probosanskih snaga nameće se sam po sebi. Stavovi SDP-a ostaju nepromijenjeni i za nas su neprihvatljiva bilo kakva rješenja koja bi uvodila nove podjele, aparhejd i asimteriju. Za nas je neprihvatljivo da se sav problem prenese na izbor članova Predsjedništva, a da nadležnosti doma naroda ostanu nepromijenjene kako bi se i dalje moglo vršiti blokade u konstituisanju i funkcioniranju vlasti. Mi se protiv toga borimo i javno i tajno.


Zato nam je neprihvatljivo da se borbu za Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti svojata i zloupotrebljava u stranačke svrhe kao što su to danas uradili ili SDA ili DF, ili zajedno preko svog portala. To jednostavno nikome nećemo dozvoliti. Njihovo je pravo da se dogovaraju, oni su uostalom zajedno u vlasti. Naravno da će se SDP BiH kao i do sada iz opozicije i sa partnerima iz opozicije boriti za principe i državu BiH.


Dakle, boriti se za Bosnu i Hercegovinu DA, jednostranačka zloupotreba te borbe NE! One kojima je medijska promocija patriotizma važnija od stvarnog činjenja u interesu domovine pozivam da se presaberu i konačno shvate da ovo nije izbor za mis popularnosti nego ozbiljna društvena kriza koja zahtjeva ozbiljan, sistematičan državnički odgovor - poručio je Nikšić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još