Kojović o konačnom tekstu na spomeniku na kazanima

Žao mi je kako gradonačelnica Karić vodi ovaj grad, glorifikujemo imena kriminalaca, a imena žrtava ni ne znamo!

Front27.10.21, 20:01h

Žao mi je kako gradonačelnica Karić vodi ovaj grad, glorifikujemo imena kriminalaca, a imena žrtava ni ne znamo!
Na pitanje da li konačan tekst koji podrazumijeva samo imena žrtava zapravo, na neki način, umanjuje zločin, Kojović ističe kako je veliki uspjeh uopšte podizanje spomenika

 

 

 


Sa Predragom Kojovićem, zastupnikom Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, u Danu uživo na N1 razgovor je vođen o posljednjoj održanoj sjednici ovog doma na kojem je iznio zanimljiv prijedlog Tegeltiji, ali i o tome zašto misli da je ministar odbrane uradio mudar potez.


Istakao je i svoja očekivanja od narednih općih izbora, ali i ocjenu Palmerovih planova, za koje kaže "da mu je dosta da BiH služi kao eksperiment".


Ujedno, naglasio je i kako će spomenik na Kazanima biti "veliki korak za BiH".


Danas je održana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva. Prihvaćen je Prijedlog Odluke o podizanju spomen-obilježja Kazani a koji je uputila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ali ne i amandman Naše stranke o tesktu na spomeniku. Na pitanje kako to komentariše, kaže da je razočaran što nije postignut dogovor prije nego se krenulo u cijeli ovaj proces.


- Mislim da je to bio jedan od principa na kojima smo djelovali do sada. Čini mi se da gradonačelnica Karić ima neku svoju viziju kojom vodi ovaj grad. Žao mi je što ovako razmišlja. Bojim se da je to nekonzinstentno i sa nekim njenim ranijim izjavama.


Dodaje i to kako misli da ne treba imena počinilaca bilo kojeg zlodjela stavljati na spomen obilježja poput ovoga, jer smo “naviknuti da glorifikujemo imena kriminalaca, a imena žrtava ni ne znamo”.


Na pitanje da li konačan tekst koji podrazumijeva samo imena žrtava zapravo, na neki način, umanjuje zločin, Kojović ističe kako je veliki uspjeh uopšte podizanje spomenika.


- Imati spomenik na Kazanima je veliki korak u Bosni i Hercegovini. Volio bih da je usvojen amandman Naše stranke, ali ni ovako ne treba zatvarati oči, i ovako je ovo veliki korak naprijed - naglasio je.


O čemu je još Kojović govorio u Danu uživo, čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook