MOGUĆI SU RAZLIČITI SCENARIJI

I Adolf Hitler dobio svoj QR kod za Covid certifikat: Cijepio se i može se slobodno kretati i putovati!

Lifestyle27.10.21, 19:20h

I Adolf Hitler dobio svoj QR kod za Covid certifikat: Cijepio se i može se slobodno kretati i putovati!
Anonimni hakeri su za ovaj portal potvrdili da mogu napraviti QR kodove iz Francuske i Poljske, koji se mogu koristiti i u Holandiji jer su to evropski kodovi

 

 


Ministarstvo javnog zdravstva Nizozemske istražuje važeći QR kod za pristup certifikatu vakcinacije protiv koronavirusa izdat na ime Adolfa Hitlera.


Nepoznati haker je kreirao ovaj QR kod kao dokaz da može napraviti važeće propusnice pod bilo kojim imenom, prenosi holandski RTL Nieuws.


Anonimni hakeri su za ovaj portal potvrdili da mogu napraviti QR kodove iz Francuske i Poljske, koji se mogu koristiti i u Holandiji jer su to evropski kodovi.


Nizozemsko ministarstvo javnog zdravstva pokušava da otkrije kako je tačno nastao ovaj QR kod.


Mogući su različiti scenariji, uključujući i da odgovorna osoba radi za zdravstvenu službu u Poljskoj ili Francuskoj.


No, kako navodi RTL, Ministarstvo je najviše zabrinuto zbog činjenice da su ukradeni tajni kodovi francuskog i poljskog QR sistema. Ako bi se to pokazalo istinitim, svi QR kodovi u tim zemljama morali bi se ponovo izdavati.


Nema dokaza da su holandski tajni kodovi ukradeni, navodi ovaj medij.


RTL je kontaktirao osobu koja je napravila Hitlerov QR kod preko foruma na kojem nude svoje usluge. Rekli su za RTL da mogu kreirati QR kod za bilo koje ime, a ta usluga košta 300 eura. Također su rekli da mogu napraviti samo QR kodove iz Poljske i Francuske.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!