NAKON MNOGO BURE, VIKE I GALAME

Dodikov zahtjev nije prošao: NSRS nije potvrdila povredu vitalnog interesa Republike Srpske!

Front27.10.21, 19:08h

Dodikov zahtjev nije prošao: NSRS nije potvrdila povredu vitalnog interesa Republike Srpske!
Današnje zasjedanje napustili su poslanici iz SDS-a, PDP-a i SPS-a, što je značilo da za donošenje odluka neće biti dvotrećinske većine od 56 poslanika

 

 

 


Sjednica Narodne skupštine RS o odlukama Predsjedništva BiH na koje je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS stavio veto, završena je neusvajanjem Dodikovog zahtjeva. Za Dodikovu odluku glasala su 54 poslanika, dok su dva bila protiv, što znači da nije bilo dvotrećinske većine za veto.


Današnje zasjedanje napustili su poslanici iz SDS-a, PDP-a i SPS-a, što je značilo da za donošenje odluka neće biti dvotrećinske većine od 56 poslanika.


Narodna skupština RS nije potvrdila povredu vitalnog interesa RS po pitanju zaključaka Predsjedništva BiH o otvaranju Ambasade Azerbejdžan u Sarajevu i o otvaranju kancelarije ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjoj Luci, te odluke o davanju agremana ambasadorima Bjelorusije i Dominikanske Republike za BiH.


Skupština nije potvrdila da je po interese RS veoma štetna Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, a koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.


Na posebnoj sjednici nije potvrđena povreda vitalnog interesa ni po pitanju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Pakistana o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, prenosi RTRS.


Poslanici su odlučili da po interese ovog entiteta nije štetna Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Vijeća ministara i Vlade Turske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra.


Na posebnoj sjednici poslanici nisu štetnom po interese RS proglasili ni Odluku za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Hrvatske o dopunama ugovora o graničnim prelazima.


Dvotrećinskom većinom nije potvrđena povreda vitalnog interesa RS-a ni kada je riječ o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, te Odluci o davanju odobrenja za potpisivanje Zajedničke izjave država nasljednica bivše SFRJ o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još