Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom

U Srbiji četvoro djece na respiratoru, među novozaraženim 90 posto nevakcinisanih

Hronika25.10.21, 19:53h

U Srbiji četvoro djece na respiratoru, među novozaraženim 90 posto nevakcinisanih
Liječnici ukazuju na sve veće opterećenje zdravstvenog sustava i statistiku koja pokazuje da na bolničko liječenje dolazi oko 90 posto pacijenata koji nisu cijepljeni, dok više od 80 posto njih mora biti priključeno na respiratore

 

Zdravstveni sustav u Srbiji pod velikim je pritiskom u petom valu korone s više od 6.700 oboljelih na covid odjelima, a ponedjeljak je obilježila vijest da je četvero djece na respiratoru, dok liječnici upozoravaju da među zaraženima dominiraju pacijenti koji nisu cijepljeni.

 

Sedmogodišnja djevojčica, zaražena koronavirusom, priključena je na umjetna pluća u Institutu za majku i dijete "Dr. Vukan Čupić", a ona je četvrto dijete oboljelo od covida na intenzivnoj njezi u toj ustanovi.

 

Liječnici ukazuju na sve veće opterećenje zdravstvenog sustava i statistiku koja pokazuje da na bolničko liječenje dolazi oko 90 posto pacijenata koji nisu cijepljeni, dok više od 80 posto njih mora biti priključeno na respiratore.

 

Primjena covid propusnica, koja je počela u subotu u 22 sata, ulazi u treći dan uz brojne kritike stručnjaka da se od te mjere ne može očekivati osjetniji učinak. Komunalna policija i inspekcija najavljuju da od ponedjeljka navečer počinju kažnjavati prekršitelje.

 

Necijepljeni gosti ugostiteljskih objekata moraju predočiti negativan PCR ili antigenski (BAT) test, napravljen u nekom od referentnih, državnih laboratorija.

 

Najavljene kazne kreću se od oko 40 eura za goste, oko 250 eura za covid redare ako necijepljenima dopuste ulazak, oko 1.300 eura za poduzetnike, do priblično 2.500 eura za pravne osobe u čijim objektima inspektori i komunalna policija zateknu prekršitelje.

 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas za RTS da će pričekati "tjedan do 10 dana", a ako ne bude očekivanog učinka covid propusnica, od Kriznog stožera bit će zatražene "rigoroznije i puno učinkovitije mjere", prenosi Hina.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!