Imunizacija u BiH

U KS na raspolaganju 768 trećih doza vakcine Pfizer, a od srijede i 3.210 prvih doza

Hronika25.10.21, 13:46h

U KS na raspolaganju 768 trećih doza vakcine Pfizer, a od srijede i 3.210 prvih doza
Vakcinacija na Zetri trajat će do nedjelje, 31. oktobra. Nakon toga, proces imunizacije odvijat će se na punktovima u domovima zdravlja

 

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS saopćili su da će u srijedu u Kantonu Sarajevo na raspolaganju biti 3.210 prvih doza i 528 trećih doza Pfizer vakcine.

 

Na Zetri već traje vakcinacija građana trećom dozom te vrste vakcine i to sa 240 doza, koliko ih trenutno ima na raspolaganju. Treću dozu AstraZenece ili Sinopharma moguće je primiti na punktovima u domovima zdravlja.

 

- Ministarstvo i ta radna grupa pozivaju na treću dozu vakcine protiv virusa korona osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida - navodi se. 

 

Za treću dozu potrebno je mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije te doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji.

 

Vakcinacija na Zetri trajat će do nedjelje, 31. oktobra. Nakon toga, proces imunizacije odvijat će se na punktovima u domovima zdravlja.

 

U Domu zdravlja Centar organiziran je vakcinacijski punkt, a od ponedjeljka - 1. novembra ove godine preuzet će imunizaciju stanovnika općine Centar.

 

Prema najavama Federalnog ministarstva zdravstva, vakcine proizvođača Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice, a o  isporuci te vrste vakcina u Kanton Sarajevo Ministarstvo zdravstva će blagovremeno obavijestiti javnost.

 

Iz tog resornog ministarstva ponavljaju poziv građanima, koji su primili AstraZeneca vakcine i prošlo je više od četiri ili šest sedmica od prve doze, da do 31. oktobra pristupe revakcinaciji - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!