ŠTA SE TAČNO DEŠAVALO NA SETU

Otkriveno kako je Baldwin upucao direktoricu fotografije: Reditelj ispričao sve... Zašto je pištolj bio okrenut ka kameri?!

Kultura25.10.21, 09:53h

Otkriveno kako je Baldwin upucao direktoricu fotografije: Reditelj ispričao sve... Zašto je pištolj bio okrenut ka kameri?!
„New York Times“ piše da je Souzino svjedočenje dosad nejdetaljniji opis tragedije na ranču u Santa Feu

 

 

 

Reditelj filma "Rust" Joel Souza otkrio je kako je tačno došlo do tragične nesreće u kojoj je holivudski glumac Alec Baldwin ubio direktorku fotografije Halynu Hutchins.

 


Prema Souzinim rečima, Alec Baldwin je uvježbavao scenu u kojoj je trebalo da usmjeri revolver ka kameri kada je pištolj iznenada opalio i ubio direktorku fotografije, a njega ranio. Članovima filmske ekipe je prije toga rečeno da je pištolj bezbjedan, piše N1.


Uslijedio je zvuk „koji je djelovao kao bič, a zatim bučan pucanj“.


Souzina izjava policiji tako je odgovorila na pitanje zašto je pištolj bio usmjeren ka direktorki fotografije, ali nije odgovorio ne pitanje kako je moguće da pištolj koji nije trebalo da sadrži pravu municiju na kraju ubije nekoga na snimanju.


Reditelj je policiji rekao da je mislio da je oružje bezbjedno, jer je njemu opisano kao „ladan pištolj“, što je izraz u stručnom slengu za siguran rekvizit.


Rekao je i da je svo oružje na setu bilo pregledano i da je to bio posao oružarke Hannah Gutierrez Reed. Svaki komad oružja pregledao je i asistent reditelja Dave Halls, koji bi zatim oružje uručivao glumcima.


Suza je dodao da je kobnog četvrtka snimana scena u crkvi. Nakon priprema za snimanje te scene uslijedila je pauza za ručak, koja je održana na drugoj lokaciji. Nakon pauze su se vratili na set, ali da on „nije siguran da li je oružje ponovo provjereno“.


„New York Times“ piše da je Souzino svjedočenje dosad nejdetaljniji opis tragedije na ranču u Santa Feu.


Baldwin je sjedio na crkvenoj klupi, gdje je uvježbavao scenu unakrsnog izvlačenja revolvera, koji je zatim trebalo da usmjeri direktno ka kameri. Souza je u tom trenutku stajao pored Halyna Hutchins, provjeravajući ugao kamere.


U tom trenutku je video da se Halyna hvata za grudi i pada unazad. Tek tada je video da i on krvari iz ramena.


Izvještaj je sačinio detektiv Joel Kano.


„Kada smo napravili prvi kontakt, vidio sam ranu na njegovom desnom ramenu“, navodi se u izvještaju detektiva Kana.


„Joel je rekao da nikada ni pod kojim okolnostima nigdje u blizini snimanja scene ne bi trebalo da bude žive municije“, rekao je Kano.


U detektivskom izvještaju piše i da je Souza imao problema sa odlaganjima snimanja, nakon što je šestoro članova ekipe dalo otkaz zbog kašnjenja u platama i loših bezbjednosnih uslova. Zbog toga je brzo angažovana nova ekipa, ali je produkcija kasnija zbog problema sa zaposlenima.


Souza je rekao da je za snimanje pre pucnjave imao samo jednu kameru na raspolaganju.


U izveštaj je uključeno i svedočenje Rida Rasela, kamermana koji je stajao nedaleko od Haline Hačins i Souze u trenutku kada je pištolj opalio.


Rasel je detektivima rekao da je nakon povratka s ručka izašao sa seta na pet minuta; kada se vratio, oružje je već bilo u upotrebi. Ni Rasel nije siguran da li je oružje ponovo provereno, jer je bio odsutan pet minuta.


Dave Halls je dohvatio revolver sa sive police koju je pripremila Gutierrez Reed. Halls je zatim uručio pištolj Baldwinu uz uzvik „hladan pištolj!“.


Prema Raselovim riječima, Baldwin je bio „veoma pažljiv s oružjem“. Tokom snimanja jedne ranije scene, želio je da bude siguran da nema djece u blizini kada je pucao iz pištolja. Na pitanje kako su se članovi ekipe slagali tokom pripremanja scene, rekao je da je delovalo da se svi dobro slažu.


Souza je detektivima rekao da je ekipe pripremala scenu u trenutku kada je pištolj opalio i da incident nije snimljen.


Rasel je rekao da je poslije pucnja Joel bio sav prekriven krvlju, dok je Halyn Hutchins rekla da „ne može da osjeti noge“.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!