Savjet za bh. građane

Kutle: Svima koji imaju kredite na deset i više godina bilo pametno da promijene kamatu

Biznis Klub24.10.21, 11:15h

Kutle: Svima koji imaju kredite na deset i više godina bilo pametno da promijene kamatu
Dodao je da je za očekivati rast inflacije u narednom periodu jer se svi u EU trude da je izazovu kako bi ubrzali rast i razvoj, a drugi razlog je rast cijena sirovina i energenata koji je počeo i prije pandemije

 

Predsjednik Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini Berislav Kutle izjavio je za Fenu da se dužnici kratkoročnih kredita sa promjenljivom kamatnom stopom ne bi trebali brinuti o promjeni te stope.

 

Smatra da nije realno očekivati promjenu kamatnih stopa u BiH u narednih nekoliko godina iz više razloga.

 

- Prvi razlog je nerealno veća ponuda od potražnje za kreditima, što se neće brzo promijeniti. U ovakvoj nestabilnoj političkoj situciji u BiH nije realno očekivati veću potražnju za kreditima - rekao je Kutle.

 

Kao drugi razlog naveo je kamatnu stopu na evropskom tržistu koju ni očekivana inflacija u kratkoročnom periodu ne može podići.

 

- Jasno je da bi svima koji imaju kredite na deset i više godina bilo pametno da promijene kamatu u fiksnu kako bi bili sigurni - istakao je Kutle.

 

Dodao je da je za očekivati rast inflacije u narednom periodu jer se svi u EU trude da je izazovu kako bi ubrzali rast i razvoj, a drugi razlog je rast cijena sirovina i energenata koji je počeo i prije pandemije.

 

- Pandemija je odgodila tu krizu za skoro dvije godine, ali je ona sada pred nama - naglasio je Kutle.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još