NA JADRANU OPET ISTA POLITIKA - AKO PROĐE, PROĐE

Ma daj! Za 100 eura u mjenjačnici dobio samo 607 kuna, manje od 160 KM! A svega nekoliko koraka dalje posve drugi kurs...

Biznis Klub23.10.21, 12:49h

Ma daj! Za 100 eura u mjenjačnici dobio samo 607 kuna, manje od 160 KM! A svega nekoliko koraka dalje posve drugi kurs...
Ako taj tečaj usporedimo sa srednjim tečajem HNB-a, riječ je o čak 150 kuna manje na iznos od 100 eura

 

 


Kada bismo vas pitali koliko kuna otprilike možete dobiti za 100 eura, sigurno biste imali nekakvu brojku na umu. Koliko bi iznosila ta brojka? Zapamtite odgovor.


Portalu Slobodna Dalmacija javio se, naime, iznenađeni čitatelj koji je primijetio da jedna mjenjačnica u centru Splita euro mijenja po zanimljivom tečaju. Kako je rekao za 100 eura u mjenjačnici u centru dobit ćete 607 kuna (oko 160 KM). Značajno manji iznos nego li je to uobičajeno. Valja napomenuti da je takvo što potpuno legitimno.


Ako taj tečaj usporedimo sa srednjim tečajem HNB-a, riječ je o čak 150 kuna manje na iznos od 100 eura (HNB-ov tečaj je otprilike 7,526, op.a.).


Novinari Slobodne i sami su napravili đir po gradu da vide je li takav tečaj iznimka ili pravilo u splitskim mjenjačnicama u centru. Prvo su svratili u poslovnicu u Ulici kralja Tomislava, na Pisturi, koju im je spomenuo čitatelj. Imali su točnu dojavu.


Ljubazne djelatnice su nam objasnile da je tečaj po kupca povoljniji ako se mijenja veći iznos eura. Ako ćete, primjera radi, mijenjati tisuću eura, onda je razlika u odnosu na druge mjenjačnice manja pa tečaj iznosi 7,11 kuna. I dalje je znatno niži nego što je u ostalim mjenjačnicama koje smo obišli, piše Slobodna Dalmacija.


- Dobar dan? Koliko dobijemo kuna za 100 eura? - pitali smo redom.


Iznosi su varirali, ali najniži (osim lanca mjenjačnica na koje nas je usmjerio čitatelj, op.a.) bio je 7,30, najviši pak 7,45. Valja napomenuti da spomenute mjenjačnice nisu udaljene jedne od drugih više od pet do deset minuta hoda.


Stoga, kao i za druge stvari u životu, valja se dobro informirati. A ako govorimo, konkretno, o ovom slučaju bolja ponuda može biti udaljena tek 10 do 20 metara...


Vlasnici mjenjačnice koja nudi mizernu svotu kuna za sto eura garantirano se vode onom dobrom, starom "Ako prođe, prođe", a sigurno im i prođe koji put. Naročito kod turista kojih ni sada ne manjka po Splitu.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!