SEKSUALNO ZDRAVLJE

Ima li pomoći? Šta ako uopće ne uživate u seksu... Nekim ženama je to teško priznati

ŽENA iN22.10.21, 19:52h

Ima li pomoći? Šta ako uopće ne uživate u seksu... Nekim ženama je to teško priznati
Vaše seksualno zdravlje je važno i trebate znati da postoje rješenja

 

 

 

U idealnom scenariju trebali biste se moći zagrijati za seks kad god vam se ukaže prilika, no nekim je ženama to teško postići. Nizak libido, problemi s uzbuđenjem ili bolan seks česti su problemi. Žene o njima nerado govore, a ne treba očekivati niti da će se problem riješiti jednim posjetom liječniku. Ali vrijedi truda jer je seks važan dio vašeg života i zaslužujete dobro seksualno zdravlje.


Puno je razloga zašto odnos može izazivati fizičku bol. Prema riječima dr. Pelin Batur s odjela za žensko zdravlje Klinike Cleveland, možda imate smanjen libido i ne možete postići orgazam, ali to nije nešto što biste trebale trpjeti.


Vaše seksualno zdravlje je važno i trebate znati da postoje rješenja. Seksualni nagon je promjenjiv, ovisi i o hormonima, stresu, problemima u vezi, možda imate novog partnera i sl. - kaže dr. Batur i navodi nekoliko uobičajenih problema koji mogu sputavati seks, prenosi Živim.hr.


1. Stres


Stres na mnogo načina utječe na zdravlje, pa tako i na zdrav seksualni život. Ako vas vuku u milijun smjerova, ili ako je globalna pandemija povećala razinu stresa nije čudo da valjanje među plahtama nije na vrhu vaše liste obveza.


- Zapitajte se kakav bi bio seks na odmoru. Ako je vaš seksualni život sjajan na odmoru, onda je manjak želje više uzrokovan stresom, a manje je zdravstveni problem. Pronađite način za smanjenje stresa što će popraviti i vaš seksualni život - savjetuje P. Batur.


2. Bol


- Bol tijekom seksa je poput treperećeg neonskog znaka koji vam govori da nešto nije u redu - kaže dr. Batur. Česti uzroci bolnog seksa uključuju:


* Disfunkciju dna zdjelice: uobičajeno je stanje koje nastaje onda kada se mišići dna zdjelice ne opuštaju normalno. Žene s disfunkcijom zdjelice često imaju bolan odnos. Fizikalna terapija i biofeedback tretman mogu pomoći u rješavanju problema.

* Hormonalne promjene: seks može biti bolan zbog promjene razine estrogena i testosterona. Žene koje doje ili ulaze u menopauzu mogu doživljavati hormonalne promjene koje uzrokuju vaginalnu suhoću i osjećaj pečenja tijekom odnosa. Pomoći može hormonska terapija i/ili dobar lubrikant.

* Ostali medicinski uzroci: Postoje i drugi mogući uzroci vaginalne boli, uključujući infekcije i endometriozu. Porazgovarajte o problemu s ginekologom.


3. Psihološki uzroci


Anksioznost ili depresija mogu smanjiti seksualni nagon. Također i problemi u vezi ili ranije seksualne traume. U takvim slučajevima, stručnjak za mentalno zdravlje može vam pomoći da riješite poteškoće.


4. Nizak libido


Ponekad je za uspavani seksualni nagon kriv mozak.


- Mnoge žene imaju ono što je poznato kao responzivna želja - možda niste toliko zainteresirani za seks, ali kad se upustite u predigru shvatite: 'Pa, ovo je tako dobro". Ponekad samo trebate krenuti - savjetuje dr. Batur. No, neke žene imaju nizak seksualni nagon jer je u podlozi neki problem - hipoaktivni poremećaj seksualne želje, naziva se još i poremećaj uzbuđenja. Liječnik može propisati lijekove koji vam mogu pomoći.


5. Problemi s uzbuđenjem i orgazmom


Mnoge žene misle da bi trebale biti u stanju doživjeti vrhunac snošajem, ali mnoge - možda čak i većina - žena trebaju vanjsku stimulaciju kako bi postigle orgazam.


- Pokušajte dodati neke igračke u svoju rutinu. Mnoge žene donose vibratore u spavaću sobu i u tome nema ništa loše. Ako to ne uspije, postoje tretmani koji pomažu povećati uzbuđenje, uključujući lijekove na recept, hormone, ulja i kreme - kaže dr. Batur.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!