JOŠ MALO BURNIH MOMENATA IZ SKUPŠTINE KS

Poturak 'rešetao' pitanjima dr. Gavrankapetanovića zbog prebacivanja trudnice u Zagreb: Je li nova afera na pomolu?!

Front22.10.21, 15:00h

Poturak 'rešetao' pitanjima dr. Gavrankapetanovića zbog prebacivanja trudnice u Zagreb: Je li nova afera na pomolu?!
Poturak je krenuo od nedavnog slučaja trudnice koja je hitno prebačena u Zagreb jer u Općoj bolnici nema ECMO aparata koji joj je bio potreban. Međutim, taj aparat ima UKC Tuzla, KCUS, i Mostar...

 


Tokom današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, prije incidenta između zastupnika Amela Mekića (NiP) i Harisa Zahiragića (SDA), zastupnici su postavljali pitanja.


Zanimljiva pitanja postavljao je Dževad Poturak, zastupnik SBB-a i to direktoru Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Ismetu Gavrankapetanoviću.


Krenuo je od nedavnog slučaja trudnice koja je hitno prebačena u Zagreb jer u Općoj bolnici nema ECMO aparata koji joj je bio potreban. Taj aparat ima UKC Tuzla, KCUS, i Mostar, piše Raport.


- Trudnica u 21. sedmici trudnoće je teško oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS) i prebačena je u Zagreb jer Opća bolnica ne posjeduje ECMO aparat. Iz informacija koje su objavili mediji, ovaj aparat posjeduju naš Klinički cenatar i bolnice u Tuzli, Banjoj Luci itd. Radi se o aparatu koji košta, kako je izavio prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, nekoliko desetina hiljada maraka. Da napomenem, ECMO je invazivan postupak i njime se uz pomoć katetera izvlači krv iz organizma, aparatu se dodaje kisik te ponovno vraća u organizam zamjenjujući tako rad pluća - rekao je Poturak.


On je istakao ima informaciju da se na žiroračunu Opće bolnice nalazi tri miliona KM, pa mu nije jasno zašto se nije krenulo u nabavku tog aparata.


“Zašto menadžment nije išao u nabavku ovog aparata jer finansijska sredstva nisu problem”.


Potom je postavio pitanje vezano za medicinske aparate.


“Jeste li obezbijedili da vam svi medicinski aparati budu zakonski verifikovani ili ćete tretirati pacijente naispravnom opremom od kraja oktobra, jer vam ističe rok valjanosti za sve aparate? Što znači da će već krajem oktobra svi pacijenti moći da vas tuže, jer ih tretirate neispravnom opremom. Hoće li se možda desiti situacija kao i sa industrijskim kisikom u RS? Da li je ovo možda nagovještaj neke nove afere? - pitao je Poturak.


Ono što je zanimljivo jeste da je dr. Gavrankapetanvić upravo SBB-ovo kadrovsko rješenje za Opću bolnicu. Ova stranka ga je postavila za direktora dok je učestvovala u vlasti, a kasnije ga je podržala Trojka.


Ovakva pitanja Poturka mogu se tumačiti i da je SBB definitivno pustio Gavrankapetanovića niz vodu i da je izgubio podršku. Inače, Gavrankapetanović sad važi za kadar NiP-a, piše Raport.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još