Reakcija SDA

OHR će snositi odgovornost ako do 28. oktobra ne poništi neustavni zakon NSRS

Front21.10.21, 18:55h

OHR će snositi odgovornost ako do 28. oktobra ne poništi neustavni zakon NSRS
Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivno dejstvo, a to je - kako je u svom saopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik - narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti

 

Usvojeni zakon NSRS o lijekovima i medicinskim sredstvima entiteta RS predstavlja direktan napad na Ustav Bosne i Hercegovine. Konkretno, grubo se krši član 1. stav 4. koji garantuje jedinstven ekonomski prostor BiH, kao i član 3. stav 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove BiH kao dodatna državna nadležnost. 

 

S obzirom da je ovim zakonom previđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda BiH, jedina instanca koja može pravovremeno reagirati jeste Ured visokog predstavnika.  

 

Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivno dejstvo, a to je - kako je u svom saopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik - narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti. 

 

Podsjećamo da je OHR, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1. 10. 1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je Narodna skupština RS pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona. S obzirom da je OHR tada reagirao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obavezuje da to učini i sada. 

 

Zato pozivamo visokog predstavnika da do 28. oktobra, kada su najavljeni novi neustavni zakoni NSRS usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS. Time će spriječiti pogubno dejstvo ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam Visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice, navodi se u saopćenju SDA.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još