Susret u Sarajevu

Escobar prenio Komšiću: Ne postoji nikakva mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta

Front21.10.21, 16:28h

Escobar prenio Komšiću: Ne postoji nikakva mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta
Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za zapadni Balkanu Gabirelom Escobarom


Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu. 


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatirano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji. 


Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji. 


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije Dodika se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.


Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za zapadni Balkan Gabirel Escobar naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD-a podržavaju. 


Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu s ciljem proizvodnje konflikta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još