Lider SDP-a pisao PES-u i Socijalističkoj internacionali

Nikšić: 'Pomozite nam, ohrabrite Schmidta... Dodik prijeti da izazove novi rat, ugrozit će cijelu regiju!'

Front19.10.21, 13:42h

Nikšić: 'Pomozite nam, ohrabrite Schmidta... Dodik prijeti da izazove novi rat, ugrozit će cijelu regiju!'
Ovim putem tražim od Vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba. Tražimo od vas da ohrabrite i podržite Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da primijeni ovlaštenja koja su mu dodijeljena DMS-om i potvrđena Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija - naveo je, između ostaloga, Nermin Nikšić

 

 

 

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić poslao je pisma na adrese Partije evropskih socijalista PES-a i Socijalističke internacionale SI kako bi ih informirao o "krizi koja je potresla temelje ustavnog poretka BiH, prijeteći da dalje destabilizuje ne samo BiH, nego i cijelu regiju".


- Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka koja je zbog svog nacionalizma izbačena iz Socijalističke internacionale i PES-a, koju predvodi Milorad Dodik, poduzela je niz neustavnih aktivnosti, otvoreno odbacujući politički poredak uspostavljen u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, poznatim i kao Dejtonski mirovni sporazum (DMS). Ove aktivnosti prijete da izazovu novi rat. Argumentacija koju koristi Milorad Dodik i ostali vodeći političari iz SNSD-a najviše se oslanja na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, dok se u isto vrijeme osuđeni ratni zločinci promoviraju i afirmišu kao navodni heroji. Sve ovo je popraćeno intenzivnom promocijom govora mržnje, diskriminacije i uvredljivih izjava zasnovanih na predrasudama, prvenstveno u odnosu na muslimansko stanovništvo - napisao je Nikšić.


Izvjestio je da je nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Milorad Dodik i njegova stranka u potpunosti blokirali rad Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vlade. Nakon blokade koja traje mjesecima, kaže, da Dodik sada najavljuje da će svojim djelovanjem ukinuti Oružane snage BiH, osnovati svoju obavještajnu službu, te zabraniti rad državne policije na području Republike Srpske.


- Ovim putem tražim od Vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba. Tražimo od vas da ohrabrite i podržite Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da primijeni ovlaštenja koja su mu dodijeljena DMS-om i potvrđena Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Također, tražim da poduzmete sve raspoložive mjere kako bi se podržale ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva kojim bi se stalo ukraj široko rasprostranjenim izbornim prevarama i sistemskoj diskriminaciji punom implementacijom brojnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je trenutni izborni sistem proglašen diskriminatornim - naveo je Nikšić u pismima. 

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još