U blizini neka od najboljih skijališta

Još jedno italijansko selo prodaje kuće po jedan euro

Biznis Klub17.10.21, 19:13h

Još jedno italijansko selo prodaje kuće po jedan euro
Prodaje kuća u zapuštenim selima postale su popularne u posljednjih nekoliko godina

 


Još jedno italijansko selo ponudilo je domove po simboličnim cijenama kako bi privuklo nove stanovnike, a ovog puta je u pitanju selo Pratola Peligna, od Rima udaljeno oko 150 kilometara.

 

U ovom selu vlasti prodaju oko 250 domova po cijeni od jednog eura u nadi da će privući nove stanovnike koji će ih renovirati i u njima živjeti. Selo se nalazi u regiji Abruzzo blizu Apenina, što znači da su neka od najboljih italijanskih skijališta veoma blizu.

 

– Radimo na ovom projektu već nekoliko godina, biramo pogodne domove koje nisu bili dio rekonstrukcije nakon zemljotresa. Naš cilj je da ponovo zablistaju te da vratimo ljepotu starog centra, čak iako to potraje – izjavio je za CNN lokalni odbornik Paolo Di Bacco.

 

Oni koji se odluče na dolazak u selo imaće pune ruke posla jer su domovi u prilično lošem stanju, ali su prostrani, posjeduju potkrovlja, terase i balkone, tako da imaju veliki potencijal, prenosi Bankar.me.

 

Međutim, ukoliko se planovi za renoviranje ne prijave u periodu od šest mjeseci, slijedi kazna od 10.000 eura.

 

Prodaje kuća u zapuštenim selima postale su popularne u posljednjih nekoliko godina.

 

Kako mladi Italijani sve više migriraju u grad i biraju radna mjesta u velikim gradovima umjesto seoskih i društvenih zanimanja, mnoga od najljepših udaljenih sela u Italiji postaju napuštena, s malim brojem stanovništva koje stari.

 

Neki stariji Italijani našli su se u situaciji da nemaju kome ostaviti svoju kuću, već su je ostavili lokalnim vlastima, koje moraju odlučiti šta će s njom učiniti, dok su neki mlađi građani naslijedili nekretnine u područjima u koje nemaju namjeru da se vrate.

 

Imati drugu nekretninu u Italiji znači plaćati porez, pa prodaja ovih neiskorištenih kuća po nižim cijenama može biti unosnija nego zadržati ih.

 

Do sada je 25 italijanskih opština ponudilo potencijalnim vlasnicima kuće za simboličnu cijenu od 1 eura.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!