Vrlo efikasne metode

S ovim trikovima kućanski poslovi postat će puno lakši: Evo kako ukloniti dlake, kamenac, smrad i bakterije u domu

Auto & Dom17.10.21, 16:05h

S ovim trikovima kućanski poslovi postat će puno lakši: Evo kako ukloniti dlake, kamenac, smrad i bakterije u domu
S ovim trikovima kućanski poslovi će vam oduzimati puno manje vremena, a sve će biti besprijekorno čisto

Ovih devet trikova će vam pomoći ukloniti neugodne mirise iz tepiha ili madraca, brzopotezno se riješiti nagomilanih životinjskih dlaka s namještaja, uništiti bakterije iz spužvice za pranje posuđa za samo jednu minutu itd.


1. Cimet za mirisno domaćinstvo

 

Posipajte po tepisima nekoliko kašika cimeta pa usisajte, zrakom će se raširiti ugodan miris. To vam je, naravno, najbolje napraviti prije planiranog usisavanja cijele kuće. Ova metoda je neusporedivo bolja od špricanja raznim osvježivačima zraka koje kupite u trgovini jer ne udišete hemikalije.


2. Pjena za brijanje za ogledalo bez mrlja

 

Nanesite malo pjene za brijanje i prebrišite ga čistom krpom. Osim što će ukloniti mrlje, stvorit će sloj koji će ga zaštititi od zamagljivanja dok se tuširate.

 

3. Nehrđajući čelik čisti maslinovo ulje

 

Stavite malo ulja na krpu i obrišite. Potom prebrišite dijelom krpe na kojem nema ulja da pokupi višak. Tvrdokorne mrlje i otisci prstiju će nestati, ostat će samo sjaj.


4. Gumena rukavica skuplja dlake od ljubimaca s namještaja

 

Navucite obične gumene rukavice i trljajte površine na kojima su se nagomilale dlake. One će se “zalijepiti” na gumu. Rukavice bi potom trebalo oprati pod vodom da dlake se odvoje od rukavica, ali to nije pametno jer možete začepiti odvod. Bolje je nabaviti hirurške rukavice koje koštaju oko kune i nakon čišćenja ih baciti.

 

5. Za čistu rernu posegnite za sodom

 

Pomiješajte soda bikarbonu s vodom tako da dobijete gustu smjesu. Nanesite to na dijelove pećnice koje želite očistiti (unutrašnjost ili staklena vrata, na grijač ne stavljajte). Neka odstoji preko noći. Tvrdokorne naslage će omekšati i bit će ih lakše ukloniti mokrom krpom. Ostane li neki dio koji nije omekšao i ne možete ga ukloniti, prelijte ga s malo octa. On će reagirati sa sodom i napraviti pjenu.

 

6. Mikrovalna dezinficira spužvicu za suđe

 

Vrlo je jednostavno, spužvicu natopite mješavinom vode i limunovog soka pa ju stavite u mikrovalnu na jednu minutu. To će ubiti nagomilane bakterije.

 

7. Ocat čisti slavine od mrlja i kamenca

 

Stavite vatice natopljene octom na mjesta gdje se nakupio kamenac, a možete koristiti i kuhinjske papirnate ubruse. Neka odstoje neko vrijeme pa obrišite vodom.

 

8. Smrad iz madraca nestaje pomoću sode

 

Posipajte soda bikarbonu po madracu i ostavite oko osam sati pa usisajte. Soda će neutralizirati neugodne mirise.

 

9. Plastične igračke očistite u mašini za pranje posuđa

 

Ovo vrijedi samo za one igračke koje nemaju baterije. Poslažite ih u stroj i operite kao da perete posuđe, zajedno s uobičajenim sredstvom za pranje. Bit će čiste i dezinficirane.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!