Bh. državljanin duži period pod istragom

Dilao heroin iz BiH prema Hrvatskoj i EU, ulagao u nekretnine: Kupovao vikendice u BiH i regionu

Hronika16.10.21, 14:05h

Dilao heroin iz BiH prema Hrvatskoj i EU, ulagao u nekretnine: Kupovao vikendice u BiH i regionu
Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga

 

Na lokacijama u Dalmaciji i Istri, zaplijenjena je količina od oko 15 kilograma opojne droge heroin i kilogram amfetamina, koja ne ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od više od pola miliona KM. Zaplijenjena je i veća količina eura, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
 

Aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke, vodi Tužiteljstvo BiH, protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.
 

Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne suradnje protiv osumnjičenog državljanina Bosne i Hercegovine, koji je pod istragom duži vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge “heroin” iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU, a koji je lišen slobode 13. oktobra na području R Hrvatske, gdje je zadokumentirano počinjenje kaznenog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
 

Nadalje, u okviru financijske istrage, vrše se pretresi i evidentiranje tokova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupovinu više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.
 

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga.
 

U interesu istrage, više detalja ne možemo saopćiti, kažu iz Tužilaštva BiH.

 

Nastavak operativne akcije 'Kamen', pronađeno i privremeno oduzeto 15 kg heroina

 

U nastavku operativne akcije "Kamen" koja je započeta na osnovu informacija Državne agencije za istrage i zaštitu, a koja je ustupljena MUP-u Hrvatske, pronađeno je i privremeno oduzeto 15 kilograma opojne droge heroin.

 

Akcija „Kamen“ je rezultirala lišenjem slobode jednog državljanina Bosne i Hercegovine na području Hrvatske, kod kojeg je pronađen i privremeno oduzet jedan  kilogram opojne droge heroin.

 

U nastavku akcije na području Hrvatske jučer je pronađeno dodatnih 15 kligorama heroina, jedan kilogram amfetamina i 18.000 eura u putničkom vozilu državljanina BiH, koje se nalazilo na licu mjesta sa prvoosumnjičenim licem, državljaninom BiH, a kojeg su  slobode lišili policijski službenici Hrvatske 13. oktobra.

 

Provedene aktivnosti rezultat su istrage koju SIPA-e vodi duži vremenski period u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!