Ministar na terenu

Šteta: Rekonstrukcija tramvajske pruge teče prema planu, evo šta je do sada sve napravljeno

Hronika15.10.21, 14:01h

Šteta: Rekonstrukcija tramvajske pruge teče prema planu, evo šta je do sada sve napravljeno
Za ovako veliki projekt, koji se radi nakon više od 60 godina, potrebno je mnogo truda i napora sa naše strane, ali i razumijevanja i strpljenja građana s druge strane, kako bismo na kraju imali ono što zaslužujemo kada je riječ o javnom prevozu, rekao je ministar Šteta

 

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je danas radove na rekonstrukciji tramvajske pruge na relaciji od Ilidže do Nedžarića, te se sastao sa izvođačima i nadzorom. Kako je istaknuto, radovi teku prema planu. Od početka rekonstrukcije do danas urađena je demontaža postojećeg kolosijeka u dužini od oko 4,8 kilometara, što je 75 posto u odnosu na Ugovor za ovu dionicu.

 

 - Zadovoljan sam do sada urađenim poslom kada je riječ o ovoj prvoj dionici tramvajske pruge. Do sada je urađeno mnogo stvari, kako onih koje su vidljive svima, tako i onih proceduralnih koje se odnose na pripreme za kompletiranje svih tehničkih detalja i prikupljanje dokumentacije za izvođenje radova. Kada smo počeli sa radovima, pretpostavljali smo da će biti izazova, ali bitno je da uspijevamo pronaći rješenja i da tok rekonstrukcije ide u dobrom smjeru - rekao je ministar Šteta.

 

Do sada je razvijena kompletna geodetska mreža, urađeno iskolčenje, te su obilježene kote gornje ivice šina na potezu od kružnog toka na Ilidži do cestovnog prelaza u Nedžarićima.

 

- Bitno je da se ugovorne obaveze poštuju, a o tome najbolje govore procenti završenog posla u odnosu na Ugovor. Vjerujem da će svi akteri u ovom procesu nastaviti raditi ovim tempom. Za ovako veliki projekt, koji se radi nakon više od 60 godina, potrebno je mnogo truda i napora sa naše strane, ali i razumijevanja i strpljenja građana s druge strane, kako bismo na kraju imali ono što zaslužujemo kada je riječ o javnom prevozu - istakao je Šteta.

 

Pojasnio je i da je do sada na prvoj dionici urađen iskop postojećeg materijala u količini od oko 10.400 kubnih metara, što odgovara procentu od 53 posto u odnosu na Ugovor.

 

Izvršena je sanacija velikih oštećenja stubova kontaktne mreže za koje nije predviđena zamjena, a počinju i radovi na antikorozivnoj zaštiti postojećih stubova kontaktne mreže.

 

U narednom periodu radit će se na dodatnim iskopima, utvrđivanju stabilnosti kolosijeka i počet će radovi na odvodnji.

 

Pored toga, bit će urađene analize, usaglašavanje i kompletiranje tehničkih detalja koji su neophodni za sve faze radova, kao i odobrenje dokumentacije za nabavku materijala koji su potrebni za rekonstrukciju, u skladu sa zakonskom regulativom, standardima i normama.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!