Iz Udruženja za cističnu fibrozu BiH potvrdili

Slučaj Benjamina Semanića, teško bolesnog dječaka: Krivična prijava protiv Pedijatrijske klinike na KCUS-u

Hronika15.10.21, 13:02h

Slučaj Benjamina Semanića, teško bolesnog dječaka: Krivična prijava protiv Pedijatrijske klinike na KCUS-u
Nakon što su krenule komplikacije u vidu povišene tjelesne temperature, iznenadne gnojne angine i bola u uhu, kako tvrde iz Udruženja, nadležni ljekar majku je uvjeravao da je to sve uredu i predlaže izmještaj, Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću ili "ako roditelji žele" na kućno liječenje

 

 

Protiv Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je podnesena krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu zbog nepružanja medicinske pomoći i zloupotrebe položaja u slučaju dječaka Benjamina Semanića.

 

Kako je za portal Avaza kazala predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH Elvira Muhić, prijavu su podnijeli dječakova majka Almedina Semanić i Udruženje za cističnu fibrozu.

 

- Podnijeli smo krivičnu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći i zloupotrebe položaja, mi uime Udruženja i majka Almedina - navela je Muhić za Avaz.

 

Benjamin je 28. septembra, podsjećamo, cijeli dan čekao da bude hospitaliziran na Pedijatrijsku kliniku. Nakon hospitalizacije na KCUS krajem septembra, dječak je potrebnu terapiju čekao osam dana. Tek devetog dana uključena su mu četiri tuberkolostatika u jednoj tableti umjesto pojedinačno, kako bi se adekvatno mogle pratiti eventualne nuspojave.

 

Nakon što su krenule komplikacije u vidu povišene tjelesne temperature, iznenadne gnojne angine i bola u uhu, kako tvrde iz Udruženja, nadležni ljekar majku je uvjeravao da je to sve uredu i predlaže izmještaj, Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću ili "ako roditelji žele" na kućno liječenje.

 

Novinarka Avaza je jučer poslala upit KCUS-u, ali do objave ovog teksta nije dobila odgovor.

 

kcus-upit

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još