Šta je s ugovorima o radu

U JU 'Djeca Sarajeva' održan polusatni štrajk, Sindikat upozorio na nezakonite namjere v. d. direktorice

Hronika14.10.21, 12:56h

U JU 'Djeca Sarajeva' održan polusatni štrajk, Sindikat upozorio na nezakonite namjere v. d. direktorice
Kako ističu iz tog sindikata, u JU „Djeca Sarajeva“ je zaposleno više radnika na ugovor o radu na određeno vrijeme, ali problem je što su određenom broju radnika istekli ugovori koji nisu produženi niti su na ta mjesta zaposleni drugi radnici

 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor KS pozvao je Vladu Kantona Sarajevo, Ured za borbu protiv korupcije i inspektore rada da preventivno djeluju i upozore v.d. direktora JU „Djeca Sarajeva“ da ne prekida ugovore o radu uposlenicima.

 

Kako ističu iz tog sindikata, u JU „Djeca Sarajeva“ je zaposleno više radnika na ugovor o radu na određeno vrijeme, ali problem je što su određenom broju radnika istekli ugovori koji nisu produženi niti su na ta mjesta zaposleni drugi radnici.

 

Pored toga, u oktobru i novembru ove godine ističe još oko 100 ugovora o radu na određeno vrijeme, a još nisu pokrenute aktivnosti na raspisivanju javnih konkursa kako bi se popunila ta radna mjesta.

 

- Sve ovo ima za posljedicu da radnici koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme trpe. Prebacuju im se poslovi kolega kojima su istekli ili će isteći ugovori o radu, što je apsolutno nedopustivo za Sindikat – navodi se u saopćenju Sindikata.

 

Navode i to da je v.d. direktora JU „Djeca Sarajeva“ putem e-maila poručila da će radnici „koji pune tri godine neprekidnog rada u tom periodu, dobiti prekid ugovora o radu u skladu sa Zakonom o radu, član 22. stav (3) i (4)“.

 

U Sindikatu smatraju da takav potez v. d. direktora predstavlja kršenje Zakona o radu i to upravo člana 22. stav (3) i (4), kojima je propisano da se ugovor o radu na određeno vrijeme ne može zaključiti za period duži od tri godine, kao i da, ako radnik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme s istim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zaključi s istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od tri godine bez prekida, takav ugovor o radu smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

 

Stoga, Sindikat smatra da je potencijalna namjera v. d. direktora JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo da prekrši odredbe Zakona o radu.

 

Mole nadležne institucije - Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, Vladu KS, resorno ministarstvo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS da u skladu s utvrđenim nadležnostima pokušaju preventivno djelovati i upozoriti v. d. direktora JU „Djeca Sarajeva“ da su te namjere nezakonite.

 

Iz Sindikata podsjećaju da su uposlenici u JU „Djeca Sarajeva“, danas održali polusatni štrajk upozorenja, da bi ukazali na probleme te predložili određena rješenja kroz isticanje zahtjeva u štrajku.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!