Ovo će otežati oporavak svjetske ekonomije

Dramatično upozorenje: 'Noćna mora koja je snašla globalne lance opskrbe uskoro će se još pogoršati'

Biznis Klub13.10.21, 20:08h

Dramatično upozorenje: 'Noćna mora koja je snašla globalne lance opskrbe uskoro će se još pogoršati'
Agencija kaže da budućnost trenutno nije svijetla zbog nekoliko faktora koji otežavaju oporavak lanaca opskrbe

 

Globalni lanci opskrbe trenutno se nalaze pod velikim pritiskom.

 

Luke su zakrčene, nema dovoljno vozača teretnih vozila, a nestašica čipova koči proizvođače automobila i elektronike. Cijene zbog svega toga rastu i usporava se oporavak svjetske ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

 

Nažalost, analitičari kreditne agencije Moody's upozoravaju da će se stanje lanaca opskrbe "prije pogoršati nego poboljšati", javlja CNN.

 

- Sve je očitije da će problemi koji more globalne lance opskrbe otežati oporavak svjetske ekonomije koji se taman zahuktava - stoji u izvještaju agencije Moody's koje je objavljeno u ponedjeljak.

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je svoju projekciju rasta američke ekonomije smanjio za jedan posto, što je najveće smanjenje predviđenog rasta neke G7 zemlje. MMF je rekao da projekciju snizio zbog problema u lancima opskrbe i slabljenja potrošnje.

 

- Kontrole na granicama, ograničena mobilnost, nedostupnost globalne covid propusnice i potisnuta potražnja zbog zarobljenosti ljudi u domovima doveli su do toga da globalna ekonomija pati zato što se dostave ne ispunjavaju na vrijeme, što pak dovodi do rasta cijena i troškova. Sve to znači da rast BDP-a na globalnoj razini neće biti toliko robustan - piše u izvještaju.

 

Moody's kaže da je nedostatak vozača teretnih vozila "najslabija karika" u lancu. Britanske luke su zakrčene, a benzinske pumpe bez goriva upravo zbog manjka vozača.

 

Agencija kaže da budućnost trenutno nije svijetla zbog nekoliko faktora koji otežavaju oporavak lanaca opskrbe.

 

Kao prvo, Moody's kaže da se različite zemlje na različiti način bore s covidom-19 te da se zbog toga ne mogu usuglasiti pravila po kojima će se ravnati dionici svjetske ekonomije. Primjerice, Kina želi broj slučajeva zaraze svesti na nulu, a SAD je spreman živjeti s covidom i tretirati ga kao endemsku bolest.

 

- Te razlike predstavljaju ozbiljnu prepreku jer se zbog njih ne mogu uskladiti obrasci za kretanje djelatnika u lancima opskrbe - kažu analitičari agencije.

 

Kao drugo, Moody's kaže da nema "koordiniranog globalnog htijenja" da se osigura bolje funkcioniranje lanca opskrbe.

 

Direktor investicijske banke JPMorgan Chase Jamie Dimon u ponedjeljak je rekao da će svijet vrlo brzo zaboraviti probleme koje trenutno muče globalnu transportnu mrežu.

 

- Iduće godine neće biti tih problema. Sad je najgore. Mislim da će se tržišta prilagoditi na isti način na koji su se prilagodile i tvrtke - rekao je Dimon.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još