VIDEO/ BEZ OPTIMIZMA NAKON SASTANKA U SARAJEVU

Izetbegović: 'Nema dogovora! Nema kolegija niti sjednica Doma naroda! NSRS mora da promijeni odluke!'

Front13.10.21, 14:21h

Izetbegović: 'Nema dogovora! Nema kolegija niti sjednica Doma naroda! NSRS mora da promijeni odluke!'
Izetbegović je rekao i da mu je Čović ponovio da nije više spreman na brisanje etničkog prefiksa u Ustavu BiH, jer smatra da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata u BiH

 

 

 

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentalne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenicima Draganom Čovićem i Nikolom Šprićem, da dok NSRS ne promijeni svoje odluke neće biti moguć dogovor.


Istakao je da Špirić ne želi da djeluje mimo tih odluka i da zasad neće biti održavan kolegij niti sjednice Doma naroda.


- Moguće je sazvati sjednicu, ali srpski delegati neće doći na nju i ne bi bilo moguće donositi odluke - rekao je Izetbegović.


Smatra da SNSD već 15 godina ide u pogrešnom smjeru, što je u početku bilo bojažljivo, a potom sve otvorenije i drskije.


- To je kumovalo sve lošijem stanju u BiH, udaru na standard ljudi i odlukama mladih da napuste zemlju - naveo je Izetbegović.


Izrazio je nadu da će u "srpskom korpusu" doći do sazrijevanja jer je vidljivo iz poruka opozicionih lidera u RS-u da neće pratiti politike koje su sve oštrije uperene na mir i stabilnost u BiH.


Izetbegović je kazao da najave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i povlačenje saglasnosti za niz institucija nisu provodive u praksi i da će biti oborene odlukama OHR-a ili Vrhovnog suda.


Dodao je da mu je Čović ponovio da nije više spreman na brisanje etničkog prefiksa u Ustavu BiH, jer smatra da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata u BiH.


- Teško da može doći do brisanja tog prefiksa. Ja ne vidim način da implementiramo presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a Čović je to sa mnom potpisao prije godinu i po u Mostaru, ja ne vidim načina kako da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse - naveo je Izetbegović.

 

 

(FENA/ad)

 

 

 Komentari - Ukupno 127

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još