Izbjegavajte ih

Stručnjaci sastavili listu: Ovih osam nezdravih namirnica roditelji svakodnevno daju djeci

Lifestyle12.10.21, 10:24h

Stručnjaci sastavili listu: Ovih osam nezdravih namirnica roditelji svakodnevno daju djeci
Stručnjaci za prehranu izdvojili su proizvode koje bi roditelji trebali izbjegavati davati svojim mališanima

 

Nahraniti dijete može biti izazov svaki dan, pa nije ni čudno da im u tom stalnom razmišljanju ponekad date i neku nezdravu namirnicu.


Mnoge od tih namirnica nisu dobre za dijete i to u velikoj mjeri, posebno ako se radi o smrznutom ili prethodno pripremljenom jelu koje sadrži puno šećera i soli te masnoća.


Stručnjaci za prehranu izdvojili su proizvode koje bi roditelji trebali izbjegavati davati svojim mališanima:


Gumene bombone


Vjerovatno ih volite i vi i vaša djeca, a odlična su opcija kada nemate šta drugo za ponuditi. Iako se radi često o voćnim gumenim bombonama, vrlo malo voća se nalazi u njima, ali zato imaju jako puno šećera. Napravljene od umjetnih sladila, ne sadrže čak pravo voće nego pire od voća.


Prema pisanju istraživanja, previše ovakvih namirnica u djetinjstvu može voditi do pretilosti u odrasloj dobi.


Voćni sokovi


Voćni sokovi gotovo uvijek su namijenjeni djeci, a čine se zdravim jer na njima piše da su od voća, ali su ustvari prepuni šećera.


Američka akademija za pedijatriju savjetuje da se djeci do prve godine ne daju takvi sokovi jer ne sadrže nutrijenate koji bi pružili dobrobit djeci tog uzrasta. Takve sokove zamijenite vodom ili mlijekom.


Zaslađene pahuljice


Mnoge pahuljice uvijek se reklamiraju kao namirnica za djecu, a znaju biti prepune šećera te zbog toga može dovesti do povećanog unosa šećera kod djeteta i smanjiti unos nutrijenata i vitamina koji bi se trebali unositi svakodnevno.


Hrenovke


Hrenovke i ostalo procesuirano meso nisu idealna opcija za djecu. Studija od prije 10 godina, objavljena u magazinu „World Cancer Research Fund“ navodi kako hrenovke, salame i slični proizvodi ne bi se trebali često nalaziti na tanjiru vaše djece jer sadrže dosta soli, masnoća, masti i šećera. Neka istraživanja pokazala su kako mogu naštetiti zdravlju crijeva i srca, ali i povećati rizik od nastanka raka.


Jogurt s okusom


Jogurt je namirnica koju često i dijete treba konzumirati, jer osim što je lako probavljiv, i sam pomaže u dobroj probavi. No, u ovo nisu uključeni jogurti koji imaju dodane okuse jer su često puni šećera i aditiva te umjetnih bojila.


Kokice


Kokice iz mikrovalne pećnice nisu tako zdrava namirnica jer mogu sadržavati i šećer i so, a ova verzija kokica čak ne sadrži ni vlakna. Vrećica u kojoj se kokice nalaze može sadržavati opasne hemikalije koje, kada se zagrijavaju, mogu potencijalno biti opasne za zdravlje djeteta.


Prženi krompirići


U 2018. godini jedna studija je pokazala da više od 27 posto djece ne pojede jednu porciju povrća svaki dan. Ista studija otkrila je kako su prženi krompirići povrće koje djeca najčešće jedu, a jasno je da su puni soli i ne smatraju se zdravim zalogajima.


Lizalice


Radi se o tvrdoj bomboni koja se često smatra opasnom jer se dijete može lako udaviti, pa je jasno da se radi o nečemu što im se ne bi trebalo nuditi. Osim toga, pune su šećera što može uzrokovati i bolesti zuba u budućnosti.


(Ordinacija.hr, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!