Počeo summit kojim se obilježava 60 godina Pokreta nesvrstanih

Dodik: 'Svjetske sile upliću se u unutrašnje poslove BiH, to izaziva nepovjerenje i produbljuje jaz među narodima'

Front11.10.21, 11:34h

Dodik: 'Svjetske sile upliću se u unutrašnje poslove BiH, to izaziva nepovjerenje i produbljuje jaz među narodima'
Summit zajednički organiziraju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svjetski dužnosnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kojem je Pokret održao prvu konferenciju 1. rujna 1961. godine

 

 

 

Obraćanjima predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića počeo je dvodnevni summit kojim se obilježava šest desetljeća Pokreta nesvrstanih zemalja.


Summit zajednički organiziraju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svjetski dužnosnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kojem je Pokret održao prvu konferenciju 1. rujna 1961. godine.


Aliyev se sudionicima skupa obratio video linkom.


Prethodno su predsjednik Vučić, kao i ministri vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice.


Vučić je svoje obraćanje sudionicima započeo riječima "dobrodošli kući".


"Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već o budućnosti koju želimo zajedno izgraditi. Svijet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan", poručio je srbijanski predsjednik.


"Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnova za razvoj suradnje bilo da je riječ o političkoj ili ekonomskoj", kazao je, između ostalog Vučić.


Također, kazao je kako Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rješenja koje bi garantiralo trajni mir u pokrajini, uvjerena da je to odraz snage, a ne slabosti.


"Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspjeh", poručio je Vučić.


Među sudionicima skupa su predsjednik Gane Nana Akufo Addo, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara vanjskih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, prenosi Tanjug.


Dodik: Svijet je suočen sa brojnim krizama, kroz dijalog i povjerenje izgraditi bolju budućnost


Svijet se suočava sa brojnim problemima, siromaštvom, migrantskom krizom, terorizmom i sve to stvara političku, ekonomsku, bezbjednosnu i zdravstvenu krizu širom planete zemlje, zbog čega je neophodno pristupiti obnavljanju međusobnog povjerenja, kako bi krenuli u bolju i perspektivniju budućnost, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se na samitu Pokreta nesvrstanih koji se održava u Beogradu.


Dodik je istakao kako je svijet, od posljednjeg susreta predstavnika Pokreta nesvrstanih, prošao kroz jednu od najvećih kriza, krizu izazvanu širenjem koronavirusa, gdje su, kako je rekao, na samom početku pandemije bogate zemlje zaboravile male.


"I nabavke vakcina protiv koronavirusa išle su na štetu siromašnijih zemalja, kao da su nečiji životi vredniji od života drugih ljudi. Male zemlje su na kraju opet dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili solidarnost", rekao je Dodik.


Naveo je kako se svjetske sile upliću u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine, što "izaziva nepovjerenje i produbljuje jaz među narodima u BiH".


"Nametnut je visoki predstavnik kao sinonim za američki protektorat. Narod trpi zbog loše i nepromišljene politike", naveo je Dodik.


Prema njegovim riječima, unutardržavna i međudržavna neslaganja bi trebalo rješavati mirnim putem, njegovanjem religiskog i kulturnog nacionalnog identiteta.


"Pokret nesvrstanih ne smije prestati da nameće potrebe za navedenim. Čvrsto vjerujem da netolerancija, predrasude i nepovjerenje među narodima izazivaju krize", rekao je Dodik.


Poručio je kako je odlučno opredijeljen da se kroz mir i dijalog jača povjerenje i tolerancija među svim narodima.


(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još