NOVO STANJE NA TRŽIŠTU BALKANA

Telekom Srbija gazi sve pred sobom, prestigao i Hrvatski telecom: Gde su na listi Telemach, m:tel i BH Telecom?

Biznis Klub10.10.21, 16:13h

Telekom Srbija gazi sve pred sobom, prestigao i Hrvatski telecom: Gde su na listi Telemach, m:tel i BH Telecom?
U tradicionalnoj Top listi 20 telekoma za 2020. godinu po prihodima, dobiti i broju zaposlenih, došlo je do promjene na samom vrhu

 

 


Sa prihodom od 820 miliona eura u 2020. godini Telekom Srbija je na čelu liste 20 najvećih telekoma na Balkanu, objavio je hrvatski portal Media Daily, specijalizovan za medijsku i telekomunikacionu industriju.


U tradicionalnoj Top listi 20 telekoma za 2020. godinu po prihodima, dobiti i broju zaposlenih, a koju godišnje pravi ovaj portal, došlo je do promjene na samom vrhu.


– Hrvatski telekom više nije broj jedan kao što je bio 2019. godine – navodi Media Daily u svojoj analizi i precizira:


– Sa 820 miliona eura prihoda u 2020. godini na čelu ljestvice 20 najvećih telekoma na Balkanu po prvi put se nalazi Telekom Srbija. Hrvatski Telekom bilježi značajan pad prihoda što ga je i dovelo na drugu poziciju no i dalje je to respektabilnih 780 miliona eura (38 miliona eura manje nego 2019.) Pozicije od trećeg do šestog mjesta po prihodima i dalje drže Telekom Slovenije (3.) A1 Hrvatska (4.) Telenor (5.) i A1 Srbija (6.).

 

Među njima simbolično je povećao prihode samo Telenor (dva miliona eura), dok ostali bilježe pad.

 

prihodi-telekom-region


Kako je pokazala analiza ovog portala, ukupni prihodi 20 najvećih telekom kompanija u regionu su bili 5.448.525.346 eura i manji su u odnosu na 2019. godinu za približno 105 miliona eura.


– Skok za dvije pozicije bilježi Telemach Slovenije sa devetog mjesta na sedmo, s ukupnim prihodima od 245 miliona eura, dok BH telecom bilježi pad prihoda za gotovo isti iznos u odnosu na Telemach te je zauzeo deveto mjesto s ukupno 233 miliona eura prihod u 2020. Osmu poziciju drži SBB s 241 milionom prihoda, a među prvih deset je i dalje Telekom Srpske sa 219 miliona eura – navodi se, između ostalog, u analizi koju prenosi Kurir.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još