BARIJERA ZA MIGRANTE

Žica na granici BiH?! I Slovenija podržala pismo 12 članica EU za podizanje ograde na granicama Unije

Front08.10.21, 21:13h

Žica na granici BiH?! I Slovenija podržala pismo 12 članica EU za podizanje ograde na granicama Unije
Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU, a od predsjedavajuće članice se očekuje da se ne pridružuje pojedinim inicijativama za svog mandata nego da djeluje u pravcu postizanja kompromisnog rješenja

 

 

 

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs podržao je u petak poziv 12 članica EU-a da se europskim sredstvima financira postavljanje ograda i žica na vanjskim granicama Unije, premda Slovenija nije među potpisnicama njihovog pisma EK.


Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a, a od predsjedavajuće članice se očekuje da se ne pridružuje pojedinim inicijativama za svog mandata nego da djeluje u pravcu postizanja kompromisnog rješenja.


No, slovenski ministar na sastanku u Luxembourgu je kazao da Slovenija podržava to pismo


"Prijedlog potpisanih 12 članica Slovenija podržava", kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Luxembourgu nakon sastanka ministara unutarnjih poslova, javila je Hina.


Dodao je da Ljubljana podržava zahtjev 12 država da se ograde financiraju europskim sredstvima, premda Slovenija tu nema financijskog interesa jer nema vanjske granice EU-a nego je njena granica prema Hrvatskoj vanjska granica Schengena.


Ministri unutarnjih poslova Litve, Austrije, Bugarske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Latvije, Poljske i Slovačke uputili su pismo Europskoj komisiji u kojem kažu da je "podizanje fizičkih barijera učinkovita mjera zaštite granica koja služi interesima čitave EU, ne samo zemalja na prvoj crti".


Oni kao legitimnu mjeru zaštite granice također predlažu da se podizanje protumigrantskih zapreka "dodatno i adekvatno" financira iz europskog proračuna.


Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kazala je kako može razumjeti da neke države na granicama postavljaju ograde, ali se protivi tome da bi se to činilo uz pomoć zajedničkih europskih sredstava, dok problem migracija treba rješavati u paketu o azilu i migracijskoj politici EU-a.


Hojs je rekao da se ne slaže s ocjenama europske povjerenice za unutarnje poslove.


On je također podsjetio da je Slovenija 2015. i 2016. godine većinu svoje granice prema Hrvatskoj zaštitila protumigrantskim barijerama, te dodao da će se s gradnjom ograde nastaviti.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!