jako važno

Ako ne želite biti bolesni, tijekom jeseni u svoju prehranu uvrstite ove dodatke za jačanje imuniteta

Lifestyle08.10.21, 11:19h

Ako ne želite biti bolesni, tijekom jeseni u svoju prehranu uvrstite ove dodatke za jačanje imuniteta
Sezona prehlada i gripe je počela, stoga je vrlo važno jačati imunitet prehranom i dodacima prehrani, odnosno vitaminima i mineralima

 

Dodaci i vitamini trebaju se uzimati tokom cijele godine. Međutim, na neke bismo trebali posebno obratiti pažnju u jesenskim i zimskim mjesecima, jer će između ostalog pomoći u jačanju imunološkog sustava.

 

Sezona prehlada i gripe je počela, stoga je vrlo važno jačati imunitet prehranom i dodacima prehrani, odnosno vitaminima i mineralima.

 

Vitamin D

 

Vitamin D dobivamo preko sunčeve svjetlost i trebali bismo dobiti potrebnu količinu od svibnja do rujna prema podacima britanskog NHS-a. Međutim, od oktobra pa nadalje našem tijelu treba mala pomoć kako bismo nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno. Vitamin D je potreban za regulaciju kalcija i fosfata kako bismo osigurali zdrave kosti, mišiće i zube.

 

Osim smanjenog broja sunčanih sati, jesenski i zimski mjeseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo vani i da tijelo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D - kaže dr. Don Grant i dodaje da nedostatak vitamina D može dovesti do depresije, umora, boli i slabosti mišića.

 

Vitamin C

 

Vitamin C održava ćelije zdravim, zajedno s kožom, krvnim žilama, kostima i hrskavicom. Također, pomaže pri zarastanju rana.

 

"Vitamin C može smanjiti ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sistem tijela", dodaje Grant.

 

Prekomjerno uzimanje može biti štetno, a odraslima u dobi između 19 i 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

 

Magnezij

 

Magnezij je mineral koji pomaže imunološkom sustavu i pretvara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezija tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme zimskih mjeseci.

 

"Nedostatak magnezija prilično je čest i s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom tijelu, moramo se pobrinuti da ga uvijek nadopunjujemo. Nizak nivo magnezija može uzrokovati visok krvni pritisak, nisku toleranciju glukoze, kao i pridonijeti problemima mentalnog zdravlja poput depresije", rekla je farmaceutkinja Giulia Guerrini.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/rm)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!