duboka politička kriza

Božo Ljubić: 'BiH se apsolutno može raspasti. Čudi me kratkovidnost određenih bošnjačkih političara'

Front08.10.21, 10:22h

Božo Ljubić: 'BiH se apsolutno može raspasti. Čudi me kratkovidnost određenih bošnjačkih političara'
Iluzorno je, smatra, očekivati da će nam bilo ko iz vana donijeti rješenje, pa i Palmer

 

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, gostovao je na Federalnoj televiziji gdje je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u FBIH, ali i Bosni i Hercegovini, Izbornom zakonu, legitimnom predstavljanju, te o mogućnosti raspada države.

 

BiH se istinski nalazi u možda u najdubljoj institucionalnoj i političkoj krizi od Dejtona, smatra Ljubić.

 

– Dolaze do izražaja sve one proturječnosti koje nisu rješavane za ovih 25 godina. I trenutno, ako polazimo od one da kriza može biti i šansa, imamo i priliku da dođemo do rješenja, kaže Ljubić te dodaje kako smatra “da nismo daleko od rješenja, ali nismo ni mnogo dalje od katastrofe ukoliko ne iskoristimo ovu priliku koja nam se pruža, a ona se tiče ovih reformi, u prvom redu reforme Izbornog zakonodavstva i prilike koju nam još jedanput pružaju predstavnici međunarodne zajednice.

 

Iluzorno je, smatra, očekivati da će nam bilo ko iz vana donijeti rješenje, pa i Palmer.

 

On istovremeno ističe da je međunarodna zajednica počinila mnoge greške.

 

– Danas smo mi u prilici, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice, da ispravljamo te greške. Temeljem Dejtona međunarodna zajednica je dio unutarnjeg sistema BiH i preko Aneksa 1 a i b,  u sigurnosno-vojnom smislu je u kranjoj liniji autoritet predan u ruke NATO-u, uz saglasnost BiH i susjednih država. I preko Aneksa 10 u civilnom dijelu sporazuma. Prema tome, ovi subjekti ne samo da imaju pravo, oni imaju i odgovornost da zajedno sa domaćim čimbenicima traže rješenja koja će BiH učiniti samoodrživom i funkcionalnom u budućnosti i bez uplitanja međunarodne zajednice, istakao je Ljubić.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 167

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još