Nakon što je odbijena urbanistička saglasnost

Centralna banka BiH najavila da će koristiti sve pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa

Hronika07.10.21, 12:14h

Centralna banka BiH najavila da će koristiti sve pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa
CBBiH će koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih legitimnih interesa jer je institucija dovedena u situaciju apsolutne pravne nesigurnosti, te je time kao zakoniti vlasnik onemogućena da koristi nekretninu u svrhe u koje je ih je kupila, iako je sve svoje ugovorne obaveze uredno i blagovremeno izvršila, saopćeno je iz te institucije

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je da će, nakon što je zaprimila Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti, biti primorana koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa.

 

Iz te institucije pojašnjavaju da su 6. oktobra 2021. zaprimili Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u ulici Kranjčevićeva u Sarajevu.

 

Iako je prema važećim propisima zahtjev podnijela direktno CBBiH, odgovor je dostavljen advokatu koji nije bio uključen u sam proces podnošenja zahtjeva, što je još jedan od dokaza ignorantskog odnosa Općine Centar prema ovoj instituciji.

 

Podsjećaju da je CBBiH predmetno zemljište kupila u decembru 2019., u skladu s važećim propisima, kao i dokumentima Općine Centar koji su još uvijek na snazi - Regulacionim planom Općine i Odlukom Općinskog vijeća.

 

Navode da je CBBiH sve dosadašnje aktivnosti provela u skladu s važećim propisima, pa je tako 10. marta 2021. dostavila Općini Centar idejno rješenje za budući objekat i time kompletirala zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti. Zakonski rok u kojem je Općina bila dužna odlučiti o zahtjevu za izdavanje urbanističke saglasnosti istekao je 25. marta 2021.

 

Dodaju da je 30. marta 2021. CBBH dostavila prvu urgenciju za postupanje Općini Centar, zatim 13. aprila 2021. drugu, a 26. aprila 2021. i treću urgenciju za postupanje. U svojim obraćanjima CBBiH predlagala je i održavanje sastanaka na koje se Općina nikada nije očitovala.

 

Zbog šutnje administracije CBBiH 7. septembra 2021. dostavlja urgenciju na ranije upućenu žalbu Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Ministarstvo usvaja žalbu CBBiH 14. septembra 2021. i Općini nalaže donošenje rješenja o zahtjevu CBBiH za izdavanje urbanističke saglasnosti. Dakle nakon više od šest mjeseci od proteka zakonskog roka za rješavanje zahtjeva CBBiH, Općina tek po zaključku drugostepenog organa 29. septembra 2021. donosi Rješenje o odbijanju zahtjeva.

 

- Iz gore priloženog može se vidjeti da je Općina prekršila sve zakonske rokove za izdavanje rješenja, te tek nakon što je ministarstvo izdalo nalog za donošenje rješenja tačnije nakon šest mjeseci ciljanog odugovlačenja postupka, izdaje rješenje o odbijanju zahtjeva. Obrazloženje rješenja temelji se na mišljenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kao i navodima iz izvještaja ad hoc Radnog tijela Općine Centar, a što je CBBiH u potpunosti opovrgla iako niti jedan argument CBBiH nije uzet u obzir prilikom rješavanja - navedeno je u saopćenju.

 

Iz CBBiH tvrde da im ne preostaje ništa drugo nego da se legitimnim putem izbore za svoja prava i interese, koji su joj postupanjem od Općine, ugroženi.

 

- CBBiH će koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih legitimnih interesa jer je institucija dovedena u situaciju apsolutne pravne nesigurnosti, te je time kao zakoniti vlasnik onemogućena da koristi nekretninu u svrhe u koje je ih je kupila, iako je sve svoje ugovorne obaveze uredno i blagovremeno izvršila - saopćeno je iz te institucije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!