VIDEO/ Snimke s granice BiH i Hrvatske

Maltretiraju, mlate palicama i tjeraju iz Hrvatske: Maskirani muškarci s oružjem policije RH tuku migrante

Front07.10.21, 07:51h

Maltretiraju, mlate palicama i tjeraju iz Hrvatske: Maskirani muškarci s oružjem policije RH tuku migrante
Snimka je pokazana i u Ravnateljstvu policije. Nekoliko sati kasnije novinari su dobili kratku izjavu Marine Mandić iz Ravnateljstva policije koja je objasnila da će prvo pristupiti utvrđivanju lokacije i vremena snimke iako su iste dobili od novinara

 

Potraga na RTL-u objavila je snimke na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

 

Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia."

 

Snimke su nastale junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

 

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

 

Osobe na snimci nemaju nikakvih oznaka na svojim odorama.

 

"Pažljivo smo pregledali snimku i utvrdili da muškarci nose specifične jakne, prošivene s dugim rukavima. Analizirajući ih zaključili smo kako je neobično da nose takve, prošivene jakne, a bio je topao, ljetni dan. Zatim smo usporedili fotografiju službene podjakne hrvatske Interventne policije s jaknom koja se može vidjeti na snimkama, i jasno je da se radi o potpuno istoj vrsti jakne. Ima isti zatvarač, zatvarače sa strane i isti uzorak, način na koji je jakna prošivena", objasnio je Van Dijken.

 

Osim usporedbe jakne koja se jasno može vidjeti na barem dvije osobe na snimci, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili i da je proizvođač pištolja - koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom - hrvatska tvrtka HS produkt koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična palica.

 

"Još jedan element u videu koji smo analizirali je tonfa-palica koju su koristila trojica od muškaraca koje smo snimili, a kojom su tukli tražitelje azila. Tonfa se izdaje - zadužuju je, jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj", kazao je van Dijken.

 

Kao dodatnu provjeru o čemu se radi istraživački novinarski tim snimku je pokazao bivšem pripadniku hrvatske policije, sada stručnjaku za nacionalnu sigurnost.

 

"Obzirom da nema oznake, ali vidimo da ima neku svojevrsnu odoru i da ima službeno naoružanje, palicu tonfu, što u Hrvatskoj zapravo duže policijski službenici koji rade u Interventnim jedinicama policije. Po opremi bi to mogao biti pripadnik Interventne policije obzirom na tonfu i na dijelove odore koji su na neki način prepoznatljivi, tako da bi se to s te strane to moglo u tom smjeru možda locirati. Granična policija, koliko znam nisu zaduženi sa tonfama, granični policajci, a ni temeljni policajci", kazao je Željko Cvrtila, bivši savjetnik za sigurnost u MUP-u.

 

Snimka je pokazana i u Ravnateljstvu policije. Nekoliko sati kasnije novinari su dobili kratku izjavu Marine Mandić iz Ravnateljstva policije koja je objasnila da će prvo pristupiti utvrđivanju lokacije i vremena snimke iako su iste dobili od novinara.

 

'Sve ovo radimo ne prejudicirajući, dakle, u ovom trenutku radi li se o policijskim službenicima hrvatske policije i ne prejudicirajući bilo čiju moguću odgovornost. Ukoliko, nakon što se provede cjelokupni postupak i utvrde sve relevantne činjenice, se utvrdi da se radi o policijskim službenicima mi ćemo, naravno, kao i do sada, sukladno našim propisima, provesti adekvatne postupke utvrđivanja moguće odgovornosti za policijske službenike", kazala je Mandić.

 

Iako je snimku osobno pogledao i Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granice, nije htio dati komentar za Potragu. Međutim gostujući u RTL Direktu kazao je da je Ravnateljstvo policije oformilo radnu skupinu koja će "otići na teren" nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.

 

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 87

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još