danas u sloveniji

Usvojena Deklaracija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana

Front06.10.21, 18:13h

Usvojena Deklaracija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana
U nastavku se ističe da će podrška EU biti povezana s opipljivim napretkom u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama, kaoi s poštovanjem evropskih vrijednosti, pravila i standarda


Na samitu u Sloveniji je usvojena Deklaracija kojoj se pridružila i Bosna i Hercegovina, a u njoj se ističe da EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja predanost partnera, što je u zajedničkom strateškom interesu i ostaje zajednički strateški izbor.

 

"EU ponovo potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i svoje odluke donesene na temelju vjerodostojnih reformi partnera, poštenih i rigoroznih uvjetovanosti i načela vlastitih zasluga. Dodatno ćemo intenzivirati naš zajednički angažman u cilju napretka političke, ekonomske i društvene transformacije regije, istovremeno priznajući napredak koji je postigao Zapadni Balkan. Podsjećamo i na važnost da EU može održati i produbiti vlastiti razvoj, osiguravajući svoju sposobnost za integraciju novih članica", navodi se na početku deklaracije.

 

U nastavku se ističe da će podrška EU biti povezana s opipljivim napretkom u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama, kaoi s poštovanjem evropskih vrijednosti, pravila i standarda.

 

"EU u potpunosti podržava potvrđenu predanost partnera Zapadnog Balkana uključivoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusjedskih odnosa, uključujući s državama članicama EU. Provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s opipljivim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, i dalje je važna", kaže se.

 

Deklaracija tretira i nastavak odgovora na pandemiju koronavirusa te potrebu bliske saradnje u njenom prevazilaženju. Navedeni su i Ekonomski i investicijski plan (EIP) i smjernice za provedbu Zelene agende za Zapadni Balkan.

 

Dodaje se da EU i Zapadni Balkan dijele brojne sigurnosne izazvoe koji zahtjevaju koordinirano djelovanje i slažu se da će ojačati saradnju u ključnim sigurnosnim pitanjima.

 

"Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna – zaštita građana i sloboda, razvoj snažne i živahne ekonomske baze, napredovanje u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavina prava, poštena i socijalna Evropa, jačanje otpornosti Evrope, kao i vodeća globalna uloga Evrope", ističe se u deklaraciji.


(Vijesti.ba, Foto: EU/ DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još