Prilagoditi penzije cijenama hrane

SDPBiH: Ispraviti višegodišnju nepravdu prema penzionerima

Front06.10.21, 11:32h

SDPBiH: Ispraviti višegodišnju nepravdu prema penzionerima
Sumnjamo, dodaju u saopćenju, da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta Federacije BiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usaglašavanje iznosa penzija - saopćeno je iz te stranke.


U saopćenju navode da je ovaj prijedlog urađen u saradnji s ekonomskim ekspertima, te očekuju kako će imati podršku parlamentaraca iz ostalih stranaka u ispravljanju višegodišnje nepravde prema penzionerima.


- Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština.


Penzioneri u FBiH jedva sastavljaju kraj s krajem, jer su penzije sramotno niske - navode iz SDP-a.


Sumnjamo, dodaju u saopćenju, da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija.


Iz SDP-a BiH pozivaju i Savez udruženja penzionera Federacije BiH da podrže prijedlog izmjena ovog Zakona, kao prvog u setu zakona kojim žele omogućiti da penzioneri konačno žive životom kakav zaslužuju.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!