Izručen bh. pravosuđu u oktobru 2020. godine

Sud BiH oslobodio čovjeka optuženog da je ratovao s ISIL-om u Siriji: Kažu da ga nisu mogli prepoznati na snimku

Hronika05.10.21, 14:47h

Sud BiH oslobodio čovjeka optuženog da je ratovao s ISIL-om u Siriji: Kažu da ga nisu mogli prepoznati na snimku
Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda je u kratkom obrazloženju prvostepene presude rekao kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici

 

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Jahju Vukovića optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, javlja Detektor.

 

Vuković je oslobođen optužbe da je kao maloljetnik u junu 2014. napustio teritoriju BiH i otišao u Njemačku, odakle je u augustu iste godine otišao u Antaliju u Turskoj, te prešao granicu sa Sirijom i boravio na području grada Jisr al-Shugura, gdje je sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta” sve do sloma i poraza struktura ISIL-a.

 

Nakon što je lociran na području Turske, Vuković je izručen pravosuđu u BiH u oktobru 2020. godine.

 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda je u kratkom obrazloženju prvostepene presude rekao kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici.

 

Vijeće nije našlo dokazanim da je Vuković otputovao u Siriju da se bori na strani terorističkih organizacija, učestvuje u terorističkim aktivnostima i pruža pomoć u borbi protiv regularnih sirijskih snaga.

 

“Jedini svjedok koji je govorio o Vukovićevom boravku u Siriji jeste svjedok ‘A’, ali su iznesena samo posredna saznanja. Iskaz nije potkrijepljen ostalim dokazima i na osnovu njega se nije mogao donijeti zaključak o odgovornosti”, kazao je sudija Šeleda.

 

Tužilaštvo je, prema njegovim riječima, na osnovu snimka sa društvenih mreža pokušalo dokazati da se na njemu nalazi Vuković, ali to Vijeće nije moglo utvrditi.

 

“Vijeće nije moglo pouzdano utvrditi da se radi o Vukoviću jer se na snimku vidi samo donji dio trupa”, naveo je sudija Šeleda i dodao da je donesena jedina pravedna odluka.

 

Prema Šeledinim riječima, radi se o vrlo mladom Bosancu, o čijoj odgovornosti su diskutovali članovi Vijeća te pretpostavili da nije terorista, pa je iz svih tih razloga Vuković oslobođen.

 

Vukoviću, koji nije prisustvovao izricanju presude, ukinute su mjere zabrane, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još