nakon curenja tajnih dokumenata

Pandora Papers: Vlasti osam država najavile istrage

Biznis Klub04.10.21, 16:52h

Pandora Papers: Vlasti osam država najavile istrage
Istovremeno globalne grupe zahtijevaju akciju nakon priča koje otkrivaju kako milijarderi, političari i kriminalci iskorištavaju finansijski sistem u sjeni koji prikriva izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca, piše BBC

 

Državni organi u najmanje osam zemalja najavili su istrage o finansijskim aktivnostima nekih od svojih najuglednijih građana i institucija nakon što su procurili tajni dokumenti u spisima offshore kompanija, nazvanih Pandora Papers.

 

Zvaničnici u Pakistanu, Meksiku, Španiji, Brazilu, Šri Lanki, Australiji i Panami obećavaju istragu.



Istovremeno globalne grupe zahtijevaju akciju nakon priča koje otkrivaju kako milijarderi, političari i kriminalci iskorištavaju finansijski sistem u sjeni koji prikriva izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca, piše BBC.

 

U Velikoj Britaniji, kancelar Rishi Sunak je kazao da će "HMRC (HM Revenue & Carina) pregledati te dokumente da vidi ima li nešto što možemo naučiti".

 

Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera razotkriveni su u jednom od najvećih curenja finansijskih dokumenata. Oko 35 sadašnjih i bivših čelnika i više od 300 javnih dužnosnika nalazi se u takozvanim Pandora Papers.

 

(BBC/Faktor, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!